АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

проблЕМАтика

Тийнейджъри за втори път
Ирина Вагалинска

Ирина Вагалинска се замисли над профилактиката срещу кризата на средната възраст.

 

                           

Уди Алън на снимачната площадка на "Съпрузи и съпруги". И в този филм, както и в "Манхатън", се смеем на герои в криза на средната възраст

 

"...Кейт все не може да определи дали всъщност е някак по-необичайна и следователно доста различна от общоприетото или пък, напротив - една почти неестествено нормална жена, типична за нашето време, и следователно твърде безинтересна. Един път се мисли за едното, друг път - за другото. Има достатъчно основания и за двете. Дори не знае кое точно би предпочела да бъде. Веднъж изпитва чисто женска солидарност, защото нещата, които е преживяла - брак, деца, любов, развод, болести, възрастни родители, разлюбване, раздяла, са се случили на много, ако не и на повечето хора. Друг път изпитва шеметна самота и някакъв прилив на сили от тази самота. Подобна раздвоеност не я е тревожела преди, но сега е връхлетяна от безпокойство поради обзелата я - според полушеговитото определение на Хюго - криза на средната възраст. Тя не знае дали да не изпита облекчение от определението му с неговия подтекст на неизбежност. И ако това е действително кризата на средната възраст, която не отминава никого, какво идва след нея? Няма представа..."

Маргарет
Драбъл,
"Средна възраст"
 

 

 

Истински истории

Й. е мъж на 49 с репутация на мачо. Опитва да направи впечатление на 29-годишна, която познава отскоро. Води я на ресторант с новия си джип, поръчва пиенето и започва с ухажването. То не изскача кой знае колко от класическите рамки до десерта с кафето, когато Й. хвърля "бомбата": "Спал съм с мулатка. И с мъж. Второто не ми хареса, но той настоя и аз се съгласих - за експеримента". 29-годишната остава като гръмната. Защото е на 29.
С. е жена на 44. Прежалила е един съботен следобед за среща със съученички, повечето от които не е виждала от абитуриентския бал насам. В началото се вадят снимки на деца, кучета и котки. Мъжете са отделна тема. Подхваща я най-свитото момиче на випуска, като показва архивиран любовен есемес от 25-годишен. Повечето завиждат. С. въздъхва: "И около мен се върти един. Хубав е, стихове ми пише. Но не пали нищо. Какво ми става бе, хора? Защо вече не се влюбвам?"
 

 

Първият симптом е трудно различим. Казват, че може да връхлети под формата на антипатия към групичката шумни ученички в задната част на тролея. Или да се прояви като 4-часов шопинг, завършил с покупката на тясна блузка от ламе, която ще бъде гнусливо захвърлена на дъното на гардероба. Диагнозата се избистря евентуално след финалните надписи на „Манхатън", завъртян в някоя кинопанорама на Уди Алън. Или след препрочитането на сборника със „Задачи" на Ъпдайк. Заковава я заглавието на Маргарет Драбъл „Средна възраст". Всъщност точното й име е „криза на средната възраст".

Наричат я още „последен цъфтеж", „втори пубертет", „лудостта преди менопаузата" - ако си говорим само за жените. Мъжете и без това не ги вярват много тия работи. Но психолозите са безкомпромисни в обобщенията: кризата застига всекиго - с различна сила, по различно време. При някои се разразява на 35, при други след 50. Може да трае няколко месеца или няколко години.

 

Балът на вълнението зависи от поддържаната форма, от признатите професионални успехи и степента, в която семейните поддават на синдрома „празно гнездо". В класическия случай пресичането на 40-те е знаковата граница. Децата са поотраснали и имат свои занимания. Бръчките под очите се виждат и на 60-ватова крушка. В офиса става някак нервно покрай младите перспективни попълнения. Вкъщи става все по-дремливо покрай сериалите след вечеря. Интересният живот кипи някъде другаде и остава все по-малко време, за да се открие къде точно. Но, от друга страна, има твърде много време, за да се обмислят нещата философски. Тогава идва паниката: Боже, остарях ли.

 

Много жени я затискат с екстравагантни дрехи, уроци по танци (латино, не класически!), скъпа козметика, спа процедури и флиртове. Някои мъже - също. Реакциите и на двата пола варират от пасивно трупане на безпокойство и килограми до хаотично мятане в крайности. 40-годишната Кейт от романа на Маргарет Драбъл напуска вестника, в който от години й показват, че я ценят с добре платена колонка. Отива в друг, където се чувства по-зле. Прекъсва сериозна връзка с мъжа на най-добрата си приятелка и започва да си уговаря срещи, като работи методично по списъка с отхвърлените ухажори. Осъзнава, че прави грешка след грешка. Е, поне няма с кого да се разведе набързо в суматохата. Но тъй като действието се развива някъде през 70-те, няма и интернет сайтове, в които да си сравни симптомите с тези на другите в подобно положение. Карл Юнг и Ерик Ериксон са „тежка библиотечна артилерия", а списанията рядко подхващат темата.

 

Днес журналисти и социолози си я подават като футболна топка раздрипана от подритване. Поводи за още един мач - всякакви. Може да е и статистика на автомобилен търговец. Примерно мениджърът на „Мерцедес" в Гринуич, щата Кънектикът, съобщава на пресата колко много учителки и медицински сестри около 40-те напоследък си купуват червени кабриолети. И ето ти нова тенденция: жените на XXI век избиват страховете си от остаряването по мъжки начини. А дали новото столетие ще сваля все по-ниско възрастовата граница, от която започва вторият пубертет? Май да, ако се вярва на психотерапевтите на брокерите от Уолстрийт. По-скоро не, ако се вярва на пластичните хирурзи, заболи скалпели в жените от европейската средна класа.

 

Къде сме българките в тези прогнози? Официално все още никакви ни няма. Но нищо не пречи да се поразсъждава над тезата, че преходът усложни нещата с кризата на средната възраст поне за едно поколение. Просто като добави фактор към тези, които по принцип удължават и задълбочават симптомите.

По-трудно е да се предвиди как ще навлязат в рисковия си период днешните 30-годишни. Късното раждане на деца идва на мода и у нас, а как се преживява криза на средната възраст с първокласници у дома? Без никакви деца също е сложно, защото липсата им след 40 подсилва кризисния рефрен на посъзнанието: „Ох, така и нищо не свърших."

 

Но и проявите на втория пубертет може да бъдат смекчени. Психолозите съветват засегнатите индивиди и от двата пола да контрират възрастовите промени с други - каквито сами си изберат. Самият факт, че не се оставяш на природата да те съсипе, а й противодействаш с обмислено действие, утешава. Новите ластични дънки и липосукцията са от бързите и безобидни клапани. Важното е да не се изпуска парата прибързано в сферата на семейните и професионалните ангажименти.

Разширяването на кръга от забавления, казват, също помага. Само към атракции от типа на парашутните скокове, пустинните преходи на автостоп и съжителството с отровни паяци трябва да се подхожда внимателно. Иначе няма драма в това да похарчиш годишната си премия за почивка в Тунис - вместо за ново канапе, на което да храносмилате семейно след поредния епизод на „Д-р Хаус". Четенето на изследвания, в които жените на средна възраст са определяни за по-позитивно настроени от мъжете, също върши работа за ремонтиране на тонуса. В борбата влиза и автотренингът: „Аз не съм част от клишето!"

 

Или разсъжденията, че тази криза всъщност е пробуждане и шанс да пуснеш на воля дълго потискани импулси. Ако и това не помогне, остават консултациите при психотерапевта. Пак е по-добре, отколкото да се броят некролозите на връстничките. Но все пак какво, да му се не види, стана с равновесието? Уморително е да бъдеш тийнейджър за втори път без перспектива нещата да се уталожат с нормализирането на хормоналния баланс. Затова героинята на Маргарет Драбъл взима пример от акробатите. Номерът е да вървиш по въжето, без да поглеждаш встрани или надолу. Поне не много често.

 

 

 

Това да, това не

Пет начина за облекчаване на кризата, без да станеш за смях

Подновяване на гардероба:
Може, но без крайности. Минижупите са секси върху момичета от 16 докъм 25 г. Останалите възрастови групи би трябвало да се въздържат, освен ако не работят на повикване или на сцената.

 

Възстановяване на стари контакти:
Да, ако са занемарени приятелства. Категорично не, ако са бивши гаджета. Зачертани са по основателни причини. Връщането към тях би изглеждало като отчаяна стъпка. И наистина е.

 

Смяна на работното място:
Не всеки счетоводител може да стане Гоген. Рязката смяна на заниманието е освежаваща, но носи голям финансов риск. По-плавно с промените в тази сфера, затова е измислено хобито.

 

Преосмисляне на свободното време:
Клюкарстването на кафе с цигари не стига, а и не е здравословно. Дали да не добавим уроци по салса и алпинизъм? Само внимателно - и за един счупен глезен се лежи дълго и скучно.

 

Екстравагантно харчене:
Вариации всевъзможни - от екскурзия в Южна Америка до ферари с цвят червен. Но нагазването в дългове действа потискащо, както и паркирането, ако всеки път си мислиш: "Мамка му, не трябваше да продавам астрата!"

 

 

 

По жицата 

Ровенето в интернет по темата "Криза на средната възраст" дава предсказуеми резултати - популярни статии или психологически консултации. Но препраща и към сайта на мичиганската банда Mid-life Crisis, която се изявява в стила на 60-те и 70-те. В състава й има доктор, банкер, специалист по маркетинг, месар, вестникарски бос и дизайнер на кухненско обзавеждане. Общото между тях е, че намират за забавно да римуват проблемите си в песни, които после заедно изпълняват по клубове, на концерти и фестивали. Групата съществува от няколко години и вече има един издаден албум - It's All Good. Предстои да запише следващия.

 назад съдържание напред

съдържание


Меглена Кунева: Харесвам състезанията
В политиката има достатъчно емоции. На еврокомисаря не му трябват бънджи или романтични бягства, за да живее ...


Януарски пътешествия
Януари. Не по Радичков, а в календара. Безрадостен, диетичен и делничен след многото празници. С оттенък на ...


Тийнейджъри за втори път
Ирина Вагалинска се замисли над профилактиката срещу кризата на средната възраст. ...


Мъжката гледна точка на Валери Йорданов
Защо го избрахме Като малък Валери си представял задълженията на ...


Жертви на иронията
Днес сексът е много по-просветен, отколкото преди 20-30 години. Мъжът не се измъчва от досадния проблем с ...


Прегорялото яйце на миналото
Маги Вълчанова поиска да рисува цветно, за да докаже на Мариана Тодорова, че животът не е черно-бял. ...
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.