АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

психоЕма

Прегорялото яйце на миналото
Мариана Тодорова

Маги Вълчанова поиска да рисува цветно, за да докаже на Мариана Тодорова, че животът не е черно-бял.

 

Типичен зимен ден. Типично закъсняваща красива дама с нетипично угрижен вид. Маги Вълчанова, по-известна доскоро с псевдонима Тялото в модните среди, днес е председател на управителния съвет на „Фейс ту фейс" за България. Загърбвайки подиума, тя се нагърби с проблемите на потенциалните жертви на сексуален тормоз. Личи й, че я е грижа за тях. Носи няколко чанти с подаръци и книжки с указания как да не станем жертва на трафик и физическо насилие.

„Мис България 2000" няма нищо против психотеста на „ЕМА", но държи да рисува цветно. Започва със задачата да нахвърля на листа къща, дърво и себе си. С първите две скици се справя набързо. За автопортрета отделя повечко време. Рисува се в пуловер на карета и пола, под която не остава място за краката. Хвърля доста усилия за прическата - прави си и няколко червени кичура. „Една жена винаги трябва да изглежда шик, дори и на рисунка", смее се Маги.

Втората рисунка трябва да включва миналото, настоящето и бъдещето й. Бившата мис се замисля за минута. Усмивката изчезва от лицето й, а погледът натежава над белия лист. Рисува черно слънце, което може да мине и за прегоряло яйце на очи. „Животът ми в момента е изключително емоционален", обяснява тя червената кардиограма в средата на рисунката. Бъдещето си вижда в зелено.

Следват още две задачи - да нарисува семейството си и любимия мъж. По-малкият й брат изглежда като истински супермен, а баща й е по-скоро дядо с внуче. Всичко е в рамките на нормалното - мъжете си имат очи, носове и уши. Макар че и техните тела остават недовършени. „Защо все не ми стига мястото за краката?", учудва се на глас Маги. Свиваме рамене в очакване на следващата рисунка - на мъжа, в когото е влюбена. Той се оказа с твърде голямо сърце, но в това едва ли има нещо лошо. Та кой не иска да бъде обичан безрезервно!

В последната скица красавицата мечтае след 5 г. да има син, с когото да разопаковат подаръците под елхата. И по това личи, че се надява вече да е срещнала мъжа на живота си. Все още не смее да прави големи планове, защото знае, че съдбата често си играе с хората. Ако днес си на върха, не се знае къде ще си утре. Маги смята, че се е научила да гледа философски на нещата. Остава само да разберем дали психотерапевтите на „ЕМА" Анелия Тренчева и Мила Маркова са на същото мнение.

 

 

Анализирай онова

Проблемът е в семейниЯ модел 

Маги е скицирала себе си без крака, уши и нос. Но детайлите в прическата и дрехите говорят, че иска да е значима и представителна. По всяка вероятност тя има самооценка, по-висока от реалната. Къщата отразява семейния модел. Това, че авторката се е нарисувала три пъти по-голяма от нея, говори, че чувства невъзможност да е част от семейството.

Черният цвят на нейното минало е знак за изключително травматични и неприятни изживявания, които са белязали живота й. Кардиограмата показва, че тя се опитва да преработи мрачните си спомени в настоящето. Методите за това са мъжки, по-скоро агресивни. Екстрасистолите са признак, че е под голям стрес. От друга страна обаче, ако се погледне преходът от минало към настояще, може да се счита, че тя бавно излиза от тъмния си период. Бъдещето е позитивно, зеленото носи усещане за спокойствие. Борчетата, които приличат на движещи се хора, са символ на това, че около нея има много приятели. В момента, в който те спечелят доверието й, всичко се нарежда добре.

Рисунката на брат й е в холивудски стил, но показва, че той й осигурява нужната сигурност и спокойствие. Явно той е човекът, който я защитава. Баща й води за ръка бъдещото си внуче. За разлика от двете мъжки фигури, които висят във въздуха, детето е с крака. Това говори за проблем с "преработване" на минали преживявания в семейството. Липсата на женска фигура в тази рисунка е израз на патриархално възпитание.

Любимият мъж е с голямо сърце вместо с тяло. Това показва неистовото й желание да бъде обичана. Ако малкото сърце, което човекът държи в ръцете си, е нейното, то той е първият, когото тя допуска толкова близо.

На последната скица Маги се е нарисувала с дете под елхата. Тя е обратна на първата рисунка, където нейната фигура доминира. Когато жената има поколение, тя се "смалява", т.е. нейните нужди и желания отстъпват пред тези на детето. Това води до по-реална самооценка. Добре би било Маги да поработи върху по-подходящия за нея семеен модел - сегашният е неясен и донякъде я наранява.

 назад съдържание напред

съдържание


Меглена Кунева: Харесвам състезанията
В политиката има достатъчно емоции. На еврокомисаря не му трябват бънджи или романтични бягства, за да живее ...


Януарски пътешествия
Януари. Не по Радичков, а в календара. Безрадостен, диетичен и делничен след многото празници. С оттенък на ...


Тийнейджъри за втори път
Ирина Вагалинска се замисли над профилактиката срещу кризата на средната възраст. ...


Мъжката гледна точка на Валери Йорданов
Защо го избрахме Като малък Валери си представял задълженията на ...


Жертви на иронията
Днес сексът е много по-просветен, отколкото преди 20-30 години. Мъжът не се измъчва от досадния проблем с ...


Прегорялото яйце на миналото
Маги Вълчанова поиска да рисува цветно, за да докаже на Мариана Тодорова, че животът не е черно-бял. ...
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.