АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

ЕМАнципация

Нежна дипломация Стопроцентова кубинка в подножието на Витоша
Къдринка Къдринова

Консулката Илда Гарсия най-много се трогва от спонтанната симпатия на българите към страната й, разбра Къдринка Къдринова.

 

 

Синът й се казва Фидел - кръстен е на онзи, за когото се сещаме всички, щом чуем за Куба. Консулката на кубинското посолство у нас Илда Гарсия е 12-годишна, когато на 2 януари 1959 г. цяла Хавана, включително и нейното добре осигурено семейство от средната класа, посреща партизаните на Кастро, свалили диктатора Батиста. Илда израства с революцията. Тя е едва на 14 г., срамежлива, възпитавана в строгост от майка, баба и четирима грижовни чичовци, когато тръгва с доброволните бригади за ограмотяване на селяните.

 

Семейният съвет

се престрашава да я пусне, въпреки че по онова време подобно участие носи рискове. Кипежът от ентусиазъм сред участниците в бригадите превръщат свитото девойче в бойка, бъбрива, винаги засмяна и изпълнена с енергията да се раздава „стопроцентова" кубинка - същата, каквато днес познават и обичат Илда приятелите й и в София.

На 16 години тя се омъжва, а на 17 ражда сина си Фидел. Две години по-късно се появява и дъщерята Ана Мария. Фидел - съвсем в синхрон с името си, е активист в кубинския комсомол, а през 1988-1990 г. е и „интернационалист" в кубинския контингент в Ангола. Днес, вече 43-годишен, работи в Института за гражданска авиация, учи право и радва баба Илда с дъщерите си - две хубавици на 14 и на 7 години. 41-годишната Ана Мария не е омъжена, работи в голям държавен холдинг към кубинското министерство на машиностроенето, често пътува по света. Илда подчертава, че кубинките днес активно участват във всички сфери на живота. В предстоящите на 20 януари в Куба общи избори например 42 на сто от кандидат-депутатите са жени. А 80 на сто от всички кандидати са родени след революцията или са били деца през 1959-а. Здравеопазването и образованието на острова са безплатни, детската смъртност е една от най-ниските в света - 5,3 на 1000. В САЩ е 6 на 1000, в Латинска Америка - 26 на 1000, а общо за света - 52 на 1000. Всеки месец кубинските бебета под 1 годинка минават през задължителни профилактични прегледи. Държавата им поставя и 12 безплатни ваксини. Илда оценява истински всички тези кубински бонуси, когато вече като дипломатка попада в Африка и вижда мизерията и болестите там. По онова време тя вече се е разделила с първия си съпруг и се е омъжила за дългогодишния си колега от външно министерство Алберто Гарсия, с когото е и до днес. Двамата работят първо в Нигерия, а после и в Екваториална Гвинея. В Нигерия опознават културата на йоруба - етноса, дал много роби, извозени навремето към Куба и Бразилия, и така вплел своите корени в кубинската нация. В Екваториална Гвинея Илда е в пряк контакт с кубинските лекари, които работят в села в джунглата, често без ток, но с пълна всеотдайност. Докато е с тях, Илда два пъти пипва малария и местна треска. Около 37 000 кубински лекари и учители работят в над 70 страни по света по договори със съответните правителства. „Такива сме кубинците. Деца сме на Хосе Марти и той винаги е повтарял, че Куба е нашата малка родина, а голямата е цялото човечество", казва Илда.

 

Част от тази кубинска традиция е и т.нар. операция „Чудо", при която кубински лекари извършват безплатни операции за възвръщане на зрението на бедни хора от Третия свят, преди всичко от Латинска Америка. Над 1 милион души са прогледнали благодарение на тях.

Илда държи да подчертае и другия голям успех на Куба - образованието. Страната й вече е изпълнила Програмата на хилядолетието на ЮНЕСКО за общодостъпно образование за всички. В 11-милионна Куба има 1,8 милиона ученици и 800 000 студенти, включително от „третата възраст".

 

„Кубинците не са готови да загубят всичко това - уверява Илда. - А точно така ще стане, ако се осъществи онова, което САЩ наричат „демократизиране" на Куба. Ние не приемаме отвън да ни казват как да подреждаме къщата си. Ето например от юли м.г. насам в цяла Куба вървят открити дискусии по всички наболели проблеми в обществото ни. Ние най-добре си знаем недостатъците и затова сега, в пряк диалог, се опитваме да намерим най-удачните решения. В този дух върви и подготовката за изборите ни на 20 януари." Илда припомня, че Куба вече близо 50 години е под икономическата блокада на САЩ, която най-болезнено удря именно по обикновените кубинци и срещу която на последната сесия на Общото събрание на ООН гласуваха 184 държави, включително България. Въпреки блокадата за 2007 г. кубинската икономика има 7,5% растеж.

 

Консулката на Куба много се радва, че българо-кубинските отношения напоследък са във възход. Вдигнат до посланик е и рангът на дипломатическите ни представителства. Активно действа Асоциацията за приятелство „България-Куба" начело със Станка Шопова. С нейно съдействие миналата година бе издадена книгата „Перфектна буря", посветена на петимата кубинци, осъдени в САЩ заради проникването им в терористични структури на антикастристката емиграция с цел да осуетят техни заговори срещу правителството в Хавана.

Културният обмен между България и Куба също се активизира. Сред най-ярките кубински гостувания миналата година бе участието на легендарния Педрито Калво във фестивала на салсата в Пловдив.

 

Като консулка Илда е в пряк контакт с българите, които пътуват до Куба - нали именно тя издава визите.

Често я търсят по приятелски и хора, които навремето са работили на Острова на свободата и са го обикнали завинаги. Понякога дори я молят да им намери типичния за любимата им кубинска кухня черен боб. Близо 30 000 български специалисти са оставили частица от сърцата си в Куба в годините на социализма. У нас пък е имало много кубински студенти и спортисти, а кубински работници са участвали в строежа на АЕЦ „Козлодуй". Тези приятелства са най-скъпото и за Илда, и за съпруга й Алберто, заедно с когото са на работа в кубинското посолство в София от 2005 г. И двамата се трогват дълбоко от спонтанната симпатия на българите към тях и страната им. Алберто например веднъж бил поздравен с „Вива Куба!" от непознат човек на улицата, който загледал типичната му кубинска риза гуаябера.

 

Семейство Гарсия е почитател и на българската кухня, и на българските вина. Илда за първи път е отпила нашенско каберне още преди десетилетия в ресторант „София" в Хавана и оттогава му е вярна фенка. Много харесва и салатите ни, но й е странно, че у нас те се сервират не заедно с основното ястие, както е в Куба, а преди това, за да вървят с ракийката. Въпреки че нашенският концентрат е доста силен за кубинския вкус и климат, Илда и Алберто обичат гроздовата ни.

В по кубински преливащия от зеленина софийски хол на дипломатическото семейство има и еделвайс от Банско, и плетеница от рибарски мрежи от Балчик, и български икони. А гледката е към побелялата от снега Витоша. „Тази белота направо ме омагьосва и ме влюбва във вашите планини завинаги", признава Илда.назад съдържание напред

съдържание


Меглена Кунева: Харесвам състезанията
В политиката има достатъчно емоции. На еврокомисаря не му трябват бънджи или романтични бягства, за да живее ...


Януарски пътешествия
Януари. Не по Радичков, а в календара. Безрадостен, диетичен и делничен след многото празници. С оттенък на ...


Тийнейджъри за втори път
Ирина Вагалинска се замисли над профилактиката срещу кризата на средната възраст. ...


Мъжката гледна точка на Валери Йорданов
Защо го избрахме Като малък Валери си представял задълженията на ...


Жертви на иронията
Днес сексът е много по-просветен, отколкото преди 20-30 години. Мъжът не се измъчва от досадния проблем с ...


Прегорялото яйце на миналото
Маги Вълчанова поиска да рисува цветно, за да докаже на Мариана Тодорова, че животът не е черно-бял. ...
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.