АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

проблЕМАтика

Магия за любов
Искра Ценкова

ИСКРА ЦЕНКОВА се закле никога да не се поглежда в огледало по пълнолуние.

 

 

Пари можеш да вземеш на кредит от банката, здравето все някак го закърпват в болницата, но къде обещават истинска любов, ако не достига? "ЕМА" хвърля едно любопитно око на обявите за бяла магия.

Ясновидката Иванка Николова от Златица например предлага и неутрализиране на черна магия, ако разделените двойки страдат много. Напира да "отвори информационния код" на клиентката още по телефона. За целта са ґ нужни само трите имена и годините. Измисляме ґ една Мария на 36 и след секунди Иванка изстрелва в слушалката: "Не една, а три черни магии имаш, мила! Затова

не можеш да задържиш мъж

Проклятието ще те преследва до девето коляно." Очевидно несъществуващата Мария се нуждае спешно от пречистване за около 300 лева. Срещу тези пари тя ще получи няколко амулета и до седмица мъжът, за когото мечтае, ще ґ е в кърпа вързан.

Пробутваме нашата Мария и на маг Величка - жената чудо, както гласи нейната обява. И тя не живее в София, но твърди, че може да помогне по въздуха. Надяваме се да я трогнем с историята на семейна жена, залутана в любовен триъгълник. Молим за магия, която да раздели съпруга от прелъстителката. Оказва се, че и тук трябва пречистване - срещу пощенски запис за 120 лв. В замяна "Мария" ще получи колетче с арабска муска - да я пази цял живот от зли сили, а мъжът ґ пак ще обуе пантофите и ще забрави любовницата.

Вярват ли българките днес на окултисти? Очевидно да, ако съдим по факта, че някои магове и вещери имат дори секретарки, които подреждат списъци с чакащи.

"Винаги е имало и ще има хора, които приемат тези ритуали. Магията е вечно жива, защото тези, които я търсят, всъщност я подхранват", обяснява маг Авалон, с когото се срещаме на живо.

До услугите му прибягват не само невежи и отчаяни самотници, но и хора с по няколко дипломи и завидна кариера. Събеседникът ни е

на "ти" с кабалата

и с дефиницията за магия, без значение дали е бяла или черна. "Ти създаваш с мислите си коридор и внушаваш на другия да направи това, което искаш", обяснява Авлон. В употреба най-често влизат пентаграмът, черният пипер, солта, захарта и конецът. Всеки човек можел да опита силата им и без да е помирисвал Хогуортс. Поставени в съседство, солта и захарта се привличат и носят берекет, мир и любов в къщата. Разделени пък водят до дисхармония в семейството, просвещава ни вещерът.

А-а, ето защо, докато слагали сол в готвеното, бабите ни наричали: "Както тая манджа не може без сол, така и мъжът ми да не може без мен", показва етнографски познания екипът на "ЕМА". Така е, словото е най-силният магически елемент, кима Авалон. Силната комбинация е тройна - обреден предмет, действие и слово. Неслучайно всички ритуали са придружени от изречени на глас заклинания. Конецът пък се използва за магия в зависимост от цвета си - топъл за добро, студен, ако искаш да навреди.

"Виждал съм магия за любов с два пуловера, заплетени един в друг. Жената сама ги беше съединила преди 20 години, за да крепят семейството ґ. И до ден днешен вярва, че

плетката е запазила брака ґ

- разказва магът. Добавя и лесна магична рецепта тип "Направи си сам": купуваш две свещи от различни черкви, кръщаваш ги на имената на мъжа и жената, усукваш ги една в друга и ги запалваш в благоприятен ден и час. "Когато човек работи с тези сили, трябва да има морал. Да влезе дори в ролята на психолог и да обясни, че любовта сама трябва да дойде. И че е по-добре човек да се научи да я чака, отколкото да я насилва с магии. Защото те са опасни", предупреждава Авалон.

По какво може да се разпознае вещият вещер? Той трябва да разполага с поне пет атрибута - щипка сол, чаша вода, запалена свещ, ароматна пръчица или парфюм и кама. Дрехите за магия също са специални, те трябва да се пазят на чисто място, да са удобни и меки. Магьосникът трябва да бъде препасан три пъти с връв, дълга 7 или 9 метра, да е постил и да не е правил секс. После му трябва разграфена маса, казва Авалон и вдига крайчеца на покривката. Хм, страхотна дърворезба... Авалон мушка глава в шкафа отсреща и вади грижливо сгъната бяла риза, кама и

ритуална метална купа

изрисувана с тайнствени символи. За довиждане дава един безплатен съвет: "Жени, за да сте красиви и обичани, не се оглеждайте в огледало по време на пълнолуние!" Защото Луната е в разцвета си, поклаща кръгло лице отгоре и шепне: Не се гледай, не си по-хубава от мен...

По принцип календарът има голямо значение за традиционната култура на българите. "В него няма определен ден на влюбените. Но пък целият живот и цялата ценностна система се въртят около любовта. Имаме много дати, свързани с магически ритуали и обредни практики", разяснява Мирела Дечева, преподавател по народно изкуство в Софийския университет.

Най-важно винаги е било продължаването на рода, а то трябва да се осъществява с любов, за да му върви на детето. Затова всички нерационални практики се залагат още на сватбата, преди зачеването. Когато въвеждат булката в новия ґ дом, тя

повдига в комина

на къщата чернооко момче - да са с очи маслинки и децата, които ще роди. Защото "черните очи струват хиляда гроша, а сините - петстотин". Бременната пък си слага гайтанчета на челото, за да имат децата ґ извити вежди. Тя не трябва да яде месо от заек, за да не роди отроче със заешка устна. Не бива и да кусва риба, за да не е грозно опулена рожбата.

Светлата кожа пък се "поръчва" на Гергьовден - най-добре цялото село да замеря младоженците със сирене, за да са по-бели наследниците. А младите се люлеят на люлки, вързани за дърветата, за да са здрави и хубави, което значи и обичани.

Традицията учи българската мома сама да извезва дрехите си с шевици, които винаги са на показ и "викат": "Вижте ме колко съм хубава!" Функцията не е само декоративна, шевиците имат значение и за сексуалното привличане. Затова облеклото на момите е извезано най-щедро. След като жената роди, дрехите ґ стават по-пестеливи откъм украси.

В Русенско по ризите на булките се редят птици, които обикалят цялата дреха като символ на прехода между двата свята - на девственицата и на жената. Ромбът пък е знак за разораната и засята нива. По полите на ризата композицията се оформя като незатворен кръг с отвор отпред. Пространството или е празно, или в него са разположени контурите на три фигури, незапълнени с цвят. На това място отгоре пада престилката. Жените казват, че

там е входът за доброто

В някои краища на страната още съществува обичай на третия ден след раждането на женската рожба бабите да ґ повдигат ризката, за да влезе доброто.

В деня на сватбата булката е най-добре да седне на прозореца на бащиния си дом, обърната с гръб към двора и вратата, откъдето ще влязат сватбарите, и да държи в ръце огледалце. В него трябва да види бъдещия си мъж, за да приличат децата на него. Е, освен ако не е много грозен... Слънчогледът също е магически атрибут, включен в сватбения ритуал. Годеницата или невестата може да чака бъдещия си мъж със стрък слънчоглед, в чиято пита е изрязана дупка. Един поглед през нея и той винаги ще си върти главата подир изгората, все едно е слънцето.

Груповата магия за любов, която момите прилагат заедно, се казва "заклаждане на седянка". Девойките измъкват кол от мъжки плет и го провлачват по земята, та

така да се влачи и момъкът

след тях. После пръчките се събират по махали на кръстопът и се палят, за да горят ергените по момите. Видят ли пламък, мъжете се ориентират, че там е седянката.

Магични елементи за любов има и в напяванията на китки или пръстени на Василица - ладуването. Натопените в котлето с мълчана вода пръстени се покриват с червена кърпа и се оставят да пренощуват под звездите. На сутринта момиче с живи родители или изтърсакът на семейството вади пръстените, а момите напяват куплети, които описват какъв ще е бъдещият жених на тая, чийто пръстен са извадили. Ако изрекат: "На тезгях седи, кофи държи", значи ґ се пада кръчмар. Ако наредят: "Гола тояга през полето бяга", значи ще ґ се падне разбойник. В същото менче са сложени и просени зърна. Момите ги слагат под възглавниците си, за да сънуват бъдещия жених. Подобни напявания на пръстени се правят на Еньовден и на Еремия.

Цялото семейство на момата се включва, за да помогне да я заобича юнакът. Практиките срещу уроки също са част от любовната магия. По-заможните родители на красиви моми

поръчват амулети

- рог от елен със сребърен обков, с който да се закичи забрадката, да се привлече лошият поглед и да бъде неутрализиран. По-бедните пък взимат трески от три къщни прага, изгарят треските, стриват пепелта с лявата си пета, а след това дамгосват челото на момата. Подобна техника - опалване и пепел, присъства и в сватбения обред. Около булката се редят един или три кръга от конопен конец, който се запалва, за да я пречисти. Но най-ужасното е невестата и младоженецът да се "завържат" и да си останат девствени през първата брачна нощ. Ако момъкът не може да изпълни съпружеските си задължения, смята се, че е омагьосан. "Завързването" става от баба баячка с конец с 9 или 40 възела, изгорен и закопан заедно с катинар. Обезсилващата магия е простичка: младоженецът се води при течаща вода или му пускат друг катинар в джоба.

Нашите баби и дядовци винаги са се отнасяли подозрително към рязкото влошаване на емоционалния живот на младоженците. Ако мъжът започне да нарича жена си "мечка стръвница", веднага се търси кой е направил магия за раздяла. Някоя лоша вещерка може да е резнала крайчеца на везаната част от женската риза - затова тя

в чужди ръце

не се дава

Ако ерген иска мома да го залюби, трябва да ґ откъсне тайно три косъма от главата. След това да ги заплете в своята коса и да нарича: "Както са се сплели косите ни, така да се сплетат съдбите ни!" Ако мома иска ерген да я залюби, тайно трябва да го издебне и да вземе пръст от стъпката му.

По-сложно е с езика на цветята. Мома без китка не излиза, а стръковете в нея говорят повече от притежателката. Сложила ли е босилек, праща някому любовно послание. Закичи ли невен зад ухото, значи иска скоро да се омъжи. Игликата е знак, че девойката е пред окончателен избор. Омайничето се слага, за да летят ергените по момата, а трендафилът - да се обръщат след нея. Божурът е силен апотропей, който предпазва от лош поглед и нещастна любов. Ако обаче момата сбърка да се закичи с делянка, омразниче или чемерика, ще се раздели с този, когото обича. Но пък какво ґ пречи после да му открадне някой нокът, да го сложи в сапуна и да го пусне в чаша с думите: "Както се топи сапунът, така и той да се топи по мен!"

Кой знае, може да подейства...назад съдържание напред

съдържание


Саша Безуханова: Шик е да поемаш мъжки роли
Все пак дори на генералния директор на "Хюлет-Пакард"-България понякога му омръзва да е човекът, на когото ...


Любов и семки
Никога не смесвам работата със слънчогледа. Но не защото не оценявам успокоителното действие на семките върху ...


Магия за любов
ИСКРА ЦЕНКОВА се закле никога да не се поглежда в огледало по пълнолуние. Пари можеш да ...


Еротична работилница
Една философка и две политоложки връщат на мода седянката за изненада на Мариана Тодорова. ...


Семейната гелдна точка на Симеон Колев и Мариана Векилска
Защо ги избрахме Защото, ...


Дипломатически съпруг: Полска жарава в огнището на френската резиденция
Фамилната история на Каролин дьо Понсен става за кино, усети Къдринка Къдринова. От ...
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.