АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

ЕМАнципация

Дипломатически съпруг: Полска жарава в огнището на френската резиденция
Къдринка Къдринова

Фамилната история на Каролин дьо Понсен става за кино, усети Къдринка Къдринова.

 

 

 

От историята на нейното семейство би могъл да излезе разтърсващ филм. Началото му ще е през Втората световна война - в Полша. Когато хитлеристите прегазват родината на Шопен, един млад офицер от полската армия, който не желае да се подчинява на окупаторите, бяга във Франция. Установява се там и вика при себе си младата си съпруга с двете им деца. Жената, в напреднала бременност с трето отроче, тръгва през разбунена Европа. Пътува с каквото дойде - влак, попътен камион, каруца, и по заобиколни, възможно най-малко опасни маршрути. Така се озовава в румънския град Крайова, където трябва да спре за по-дълго - защото тъкмо там през декември 1939 г. се ражда третият син на семейството. Майката-героиня и трите деца все пак накрая стигат при таткото във въжделената Франция, която обаче много скоро след това също е окупирана от нацистите. Младият поляк се включва във френската Съпротива. През 1944 г. Гестапо го хваща и броени дни преди

освобождението на Лион

го хвърля заедно с други антифашисти в хамбар извън града, който е подпален и затворените вътре изгарят живи...

Когато елегантната жена на старинното канапе в гостната на резиденцията на френския посланик в София стига до това място в историята, жаравата в камината внезапно присветва по-ярко. Трудно е да се преодолее усещането, че сякаш онзи далечен военен пожар е изсипал част от искрите си в уютното огнище и е събудил духа на загиналия поляк...

На канапето отсреща всъщност седи неговата внучка - Каролин дьо Понсен, съпруга на посланика на Франция в България Етиен дьо Понсен. Нейният баща е онова бебе, родено в Крайова на път за Франция. И въпреки че самата Каролин е родена в следвоенна Франция, въпреки че майка ґ е французойка и в дома им практически не се говори полски, въпреки развода на родителите ґ все пак връзките с полското "разклонение" на фамилията са здрави и свидни. Там е и магнетичното присъствие на бабата, отгледала сама във Франция тримата си синове, без да спира да тъгува за полската си младост. Там са и чичовците с детските им спомени от родината. Там са и летните гостувания при роднините в Полша.

Каролин допуска, че може би именно тази характерна за славянството топлина и взаимна привързаност, потребността от общуване и споделяне на всичко с обширната и винаги готова да раздава обич и подкрепа рода, е привлякло към нея и към нейния свят възпитавания в доста по-сдържани норми Етиен дьо Понсен.

Двамата се запознават при общи приятели и им трябва доста време, докато се решат да бъдат заедно. Преживяват и изпитанието на раздялата - младият по онова време дипломат е изпратен на работа в Румъния. Каролин се усмихва: "Той го прие като знак от съдбата, като подсказване, че трябва да се оженим. Нали знаеше от мен, че баща ми е роден точно в Румъния..."

Така идва сватбата, а после и трите деца - 14-годишната днес Мари-Пакрет, 12-годишният Ксавие и 10-годишната Едвиж или Ядвига, както е на полски. Налага се Каролин да изостави работата си в маркетинга на едно икономическо издание, за да може да следва съпруга си в дипломатическите му маршрути и да се грижи за семейството. Не съжалява и

не го приема като жертва

"Всъщност дори съм благодарна на Етиен, че неговата професия ни позволява всички заедно да опознаваме нови места и култури, да пътуваме, да научаваме толкова нови неща, да печелим толкова нови приятели."

Именно професията на съпруга ґ прави и най-вълнуващия подарък - мандат във Варшава. Каролин уверява, че семейството не е полагало никакви усилия Етиен да бъде назначен във френското посолство в Полша, нещата просто станали от само себе си. Разбира се, тя била най-щастливата. Така най-после можела да се вглъби в корените си и да научи полски - въпреки че най-добре проговорили езика все пак децата ґ. Съдбата се погрижила да насити максимално с емоции "полския период" на фамилията, като осигурила възможност и за един от двамата братя на Каролин точно по същото време да заживее във Варшава, където той открива своя адвокатска кантора.

Сегашният посланически мандат на Етиен дьо Понсен в София, започнал преди броени месеци, за съпругата му също е благодатен дар и повод за нова емоция: "Винаги повтарям, че сме дошли

при братовчедите - българите

Така ви усещам, нали също сте славяни!"

Нито сянка от куртоазия няма в синия поглед на Каролин, когато казва, че у нас се чувства прекрасно. Очароват я природата ни, старините ни, сърдечността на хората, кухнята, вината, музиката, народните носии... Това, последното, е загнездило в нея една идея, за чието реализиране очаква да запали някоя дейна и талантлива българка. Каролин е убедена, че с малко повече дизайнерска фантазия и пазарен усет носиите ни могат да бъдат пригодени към съвременната мода и да станат не по-малко колоритен, но и практичен елемент от глобализирания моден вкус, каквото е примерно латиноамериканското пончо или тиролският сукман. "Дамата, която се наеме да го направи, може да разчита изцяло на моята подкрепа!", кълне се Каролин. Тя е много ентусиазирана и от идеята да се лансират реплики на старинните тракийски бижута: "Те дори не се нуждаят от осъвременяване! Толкова са стилни, че могат да бъдат размножавани в автентичния им вид."

Каролин влага енергията си на посланическа съпруга и в осъществяван съвместно с известната българска пианистка Жени Захариева проект, който през април трябва да доведе 40 френски деца-хористчета в България - да пеят и да опознават страната ни.

Музиката е съществена част от живота и на собствените ґ деца. Мари-Пакрет например

свири на флейта и пиано

Ксавие - на китара и пиано, Едвиж - на цигулка. Взимат уроци в съвсем близкото до френската резиденция Музикално училище, от чиито преподаватели Каролин е очарована. Твърди, че макар и първоначалният подтик на децата ґ към нотите да е дошъл от нея, същинският избор на инструментите е дело на самите тях.

Училището, в което и тримата получават образованието си, е френското "Виктор Юго", което дели сграда с школото към руското посолство. От преподаването там Каролин също е много доволна - включително от факта, че в класовете има много българчета. Това е от полза за живото практикуване на езика.

Съботите и неделите семейството посвещава обикновено на пътувания из страната ни. Тъй като са сравнително отскоро у нас, все още има доста места, които не са успели да опознаят, но вече са ги включили в плановете си за пролетта и лятото. За тогава е предвидено да се "реваншират" спрямо Черноморието ни, а засега, съвсем естествено, в семейната разтуха доминират зимните ни курорти. Цялото семейство кара ски и вече е влюбено в пистите на Боровец. Готви се да опознае и Банско.

От градовете ни най-омагьосващо е въздействал на Каролин Пловдив - главно заради реставрираната си стара част. Съпругата на френския посланик е убедена, че след 10-15 години в града вече ще е трудно да се разминеш от туристи. "Ние сме късметлии - все още можем да се наслаждаваме спокойно на неповторимия чар на Пловдив", казва тя.

Уникално преживяване за Каролин е било посрещането на Новата 2008 година на площад "Батенберг". Заедно с Етиен и със семейни приятели от Франция и от Белгия отишли там, за да се потопят в празничното настроение. "Заля ни толкова жизнерадостна, спонтанна, възторжена човешка вълна, каквато рядко може да се срещне във Франция", твърди Каролин.

Тя е убедена, че многобройните студенти и гастарбайтери, които днес са вън от страната ни, има защо да се изкушат да се върнат. Прави аналогия с

полската "обратна вълна"

от последно време. Като "братовчедка" уверява, че това ни чака и нас.

Дълбоко се трогва от топлите чувства на българите към Франция, особено бурно избликнали покрай ролята на президента Никола Саркози и тогавашната му съпруга Сесилия в освобождаването на медицинските сестри от затвора в Либия. Онзи покъртителен момент съвпаднал с началото на мандата на съпруга ґ у нас - факт, който също намира за символичен и вълнуващ.

За днешните нови виражи в сантименталния живот на президента Саркози не ґ се говори - убедена е, че личният периметър на всеки човек, включително и на държавния глава, трябва да бъде неприкосновен. "Не ме интересува за кого е женен президентът. Важното за мен е накъде води Франция, дали ще успее да я обнови така, както обещава", твърди Каролин. И добавя: "Аз съм позитивен човек. Искам да вярвам, че един нов съзидателен полъх ще направи по-добро място за живеене и моята страна, и вашата, и Европа, и света".

Въгленчетата в огнището на софийския ґ дом сякаш примигват в знак на съгласие.назад съдържание напред

съдържание


Саша Безуханова: Шик е да поемаш мъжки роли
Все пак дори на генералния директор на "Хюлет-Пакард"-България понякога му омръзва да е човекът, на когото ...


Любов и семки
Никога не смесвам работата със слънчогледа. Но не защото не оценявам успокоителното действие на семките върху ...


Магия за любов
ИСКРА ЦЕНКОВА се закле никога да не се поглежда в огледало по пълнолуние. Пари можеш да ...


Еротична работилница
Една философка и две политоложки връщат на мода седянката за изненада на Мариана Тодорова. ...


Семейната гелдна точка на Симеон Колев и Мариана Векилска
Защо ги избрахме Защото, ...


Дипломатически съпруг: Полска жарава в огнището на френската резиденция
Фамилната история на Каролин дьо Понсен става за кино, усети Къдринка Къдринова. От ...
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.