АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

ЕМА в действие

Да возиш премиер
Искра Ценкова

Искра Ценкова проучи от какво се страхува единствената жена пилот, която командва правителствен самолет.

 

 

Тя е това, за което много момчета мечтаят. Валентина Цветкова управлява самолет, и то не кой да е, а правителствения „Фалкон 2000". Знае, че всеки човешки живот е ценен, но когато пасажерите са специални, безаварийният полет става и политически въпрос. Между другото, особено актуален след инцидента с президентския ТУ 154 на път за Мексико.

По същото време фалконът трябвало да поеме в друга посока с министър на борда, но Валя и още един неин колега се разболели и това се оказало достатъчно за отмяна на полета. Сега на нея не ґ се иска да обсъжда в подробности състоянието на самолетите, но пък има обяснение за дефицитността на кадрите в правителствения отряд: „Парадоксално е, че въпреки високата отговорност заплащането ни е най-ниско в цялата гражданска авиация. Колегите предпочитат да получават 10 пъти повече за същата работа. Правителственият пилот

не може да стачкува

Няма как да се изправя и да кажа: "Господин премиер, няма да ви возя." Защото работата ми за мен е въпрос на чест, дълг и дисциплина. "

В цял свят жените пилоти са около 650, само стотина от тях са командири на самолети, а на правителствен - единствено Валентина Цветкова. Тя е член на Световната общност на жените пилоти със седалище в Лас Вегас и на Световния клуб на жените-капитани.

У нас тази професионална територия все още се смята за типично мъжка - доказва го и фактът, че думите "пилот" и "летец" имат само по един род. Май няма човек, който да не е респектиран, като чуе какво работи Валентина. Тя е свикнала да обяснява: „Самолетът не пита кой го управлява - мъж или жена. За да седнеш зад щурвала, се изисква само професионализъм. Ние, жените, сме перфекционистки. Е, какво чудно има тогава, че понякога надминаваме мъжете и се налага те да ни слушат?"

Срещаме се с Валентина Цветкова броени часове след като е слязла от правителствения самолет. Видът ґ е делови - грижливо прибрана коса, панталон. Сияйната усмивка с нищо не издава тежкия ден. От нея струи увереност, която действа като транквилант. Забелязала го и козметичката ґ във фризьорския салон: „Цветкова, още като разбрах, че сте пилот, все гледам да се завъртя край вас. Стига ми само да ви зърна, за да ми стане по-леко!".

Ако излъчваш несигурност, как ще накараш пътниците да ти се доверят на 14 000 метра в небето, пита риторично Валентина. След общо

28 г. като пилот и повече от

5000 часа във въздуха

тя твърди, че се чувства най-добре на лявото място в пилотската кабина.

„Исках да летя от малка, когато нямах и два лева в джоба - спомня си Валентина. - Нямах и никакви връзки - нито роднина в ЦК на БКП, нито чичо генерал... Бях само едно селянче от Кюстендилско с мечта да стане пилот и може би да стигне до звездите. Само че след промените у нас вече нямаше пари за космонавтика."

На 12 години тя напуска родното Стенско и отива да живее сама в града, за да учи в математическата гимназия. Докато връстниците ґ се веселят по дискотеки, тя сглобява в квартирата си самолети от „Млад техник" и пише писмо след писмо до военното министерство и авиационното училище в Долна Митрополия. Надява се да ґ разрешат да учи редом с мъжете. Още пази

отговорите на Добри Джуров

- тогавашния министър на отбраната, който ґ обяснява защо това не може да стане.

Мечтите ґ по небето я отвеждат в клуба по парашутизъм в Кюстендил. Първият ґ скок е на летище Кондофрей, когато е на 16 години. Какво е усещането да си сред облаците? „Вълнуващо. Политаш и след 5 секунди парашутът се отваря. В следващия момент те обгръща тишина. Ти си сам, а над главата ти - един огромен чадър. Не ме беше страх. Предишната вечер обвих здраво глезените си с бинт. Бях чула, че преди скок трябва да си стегнеш краката, за да не се нараниш. Цяла нощ спах овързана, без да си дам сметка, че това спира кръвообращението", разказва Валя.

Родителите ґ разбират, че скача с парашут, едва след 47-ия скок. Баща ґ я затваря в мазето и ґ тегли един бой - единствено дете е, иска да му избие опасния копнеж от главата. Но на следващия ден момичето отново се озовава на летището.

На 18 идва в София. Родителите настояват да следва медицина, тя записва акушерство и го завършва с отличие, без да спира курсовете в спортната авиация. Докато чака да отпуснат бройка за летищен инструктор, уж временно започва работа в "Бърза помощ". Три години

нощем обикаля с линейката

по адреси да изражда родилки, а денем лети. През 1983 г. влиза в националния отбор на България по висш фигурен пилотаж. Междувременно сама учи английски, за да се подготви за гражданската авиация. „Знаех си, че един ден все ще им писне от мен и ще ми дадат разрешение. И стана! През есента на 1989-а „Хемус Еър" организира конкурс, аз се явих и се класирах. Според международните изисквания няма условие да си с висше авиационно образование", пояснява Валентина.

В правителствения отряд започва като втори пилот, а днес вече строява другите двама, които имат право да управляват фалкона. Съпругът ґ се шегува: "Сутрин още не се събудила и вече раздава команди." Професионално изкривяване, смее се Валентина. Дори през почивните дни, когато двамата ходят на ски в планината, гледат да не се отдалечават много - тя трябва да е винаги на разположение.

Иначе нищо женско не ґ е чуждо. Обича да си направи прическата, да се завърти край печката, да шие гоблени. От няколко години има и две магистратури по икономика. Все пак летенето е до време. Има ли нещо, от което се страхува? Да, признава си Валентина - от зъболекари, мишки и змии.

 назад съдържание напред

съдържание


Саша Безуханова: Шик е да поемаш мъжки роли
Все пак дори на генералния директор на "Хюлет-Пакард"-България понякога му омръзва да е човекът, на когото ...


Любов и семки
Никога не смесвам работата със слънчогледа. Но не защото не оценявам успокоителното действие на семките върху ...


Магия за любов
ИСКРА ЦЕНКОВА се закле никога да не се поглежда в огледало по пълнолуние. Пари можеш да ...


Еротична работилница
Една философка и две политоложки връщат на мода седянката за изненада на Мариана Тодорова. ...


Семейната гелдна точка на Симеон Колев и Мариана Векилска
Защо ги избрахме Защото, ...


Дипломатически съпруг: Полска жарава в огнището на френската резиденция
Фамилната история на Каролин дьо Понсен става за кино, усети Къдринка Къдринова. От ...
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.