АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

проблЕМАтика

Търси се: добър, решителен, трезвен
Искра Ценкова

Но не непременно за брак, увери се ИСКРА ЦЕНКОВА. Ако все пак решат да вдигнат старомодна сватба, българките предпочитат да е с чужденец.

 

 

                               Рекламата на М-Тел улови новите тенденции - и жените вече не искат сватба, а партньор за временно ползване

 

  314 718 българи си признаха, че живеят в съжителство без брак. НСИ публикува статистиката с пояснението, че все още малка част от този тип двойки са склонни да обявят публично характера на връзката си. Иначе животът на семейни начала става все по-масова практика, уверяват социолози, психолози и юристи. Фактическото съжителство влезе като термин в новия Семеен кодекс, за да легитимира общите имуществени отношения на партньорите и да узакони родените по време на връзката деца. Промените улесняват и вече женените, които искат свободата си обратно - свърши се с тригодишното чакане на развод по взаимно съгласие, а при раздялата няма да се търси нечия вина, освен при изричното настояване на партньорите. Че ритуалите не са това, което бяха, личи и по рекламните клипове. Как иначе да си обясним булката, която хвърля букета си и стресира попа с отказ да каже "да", защото иска мъж за временно ползване - когато й потрябва!

 

 

Производителите на халки ще се преориентират към обикновени пръстени, сладкарите ще минат към едноетажни торти, но дали брачните агенции няма да фалират? Повечето от тях днес са „за запознанства" и пак не се радват на избуяла клиентела. Лесните и безплатни интернетски свалки от доста време подяждат хляба им. Никой вече не се плаши истински от непредсказуемия завършек на виртуалното познанство. Дамите намират начини да се предупреждават взаимно за витаещи из мрежата измамници и потенциални маниаци, които искат да минат за почтени бизнесмени. И защо тогава да се подлагаш на опасността да разбие сърцето ти някой изпечен бройкаджия, като в добавка плащаш и такса на фирма за запознанства? Цените вървят средно от 40 до 200 лв. за регистриране според вида на информацията и броя на предвидените срещи - обикновено от 1 до 9. Организирана от агенция „среща" в интернет излиза към 40 лв., а на живо в офиса - 50. Желаещите да плащат са толкова малко, че някои агенции вече хлопнаха кепенците - като „Рум консулт" например. Според собственичката й Румяна Илиева все повече мъже днес предпочитат да седнат на чашка с приятел, отколкото да си дават труда да търсят жена за сериозна връзка.

„И ние се замисляме дали да не излезем от бизнеса. Той понесе първия голям удар в зората на демокрацията, когато се разбра, че много от нароилите се брачни агенции са се „прославили" с трафик на плът зад граница.

 

Хората се поуплашиха

Още пристъпват плахо към подобни услуги, защото не знаят кого имат насреща. Жените се притесняват, че може да станат жертва на сводници. Все пак агенциите, които оцеляха на пазара, днес предлагат повече сигурност от онлайн запознанствата", твърди Павел Стойнов от „София топ".

Според наблюденията му много от колегите в бранша не могат да се похвалят дори с един сключен брак - освен онези, които осигуряват контакти с чужденци. Българките все пак искат да се омъжат, само че зад граница. У нас не бързат толкова да скрепяват с подпис съжителството. Бизнесът не върви и защото много от тези, които се записват в агенциите, цял живот са били пасивни, подозрителни и придирчиви в контактите си с другия пол. След като влязат в базата данни, стават още по-инертни, защото смятат, че вече има кой да се грижи за тях. Затова и претенциите им към търсената половинка се раздуват до абсурдни размери. Само отчаяният човек е готов на компромиси, твърди Стойнов. Казва, че около 30% от мъжете идват да търсят жена, която желае семейство и деца. Останалите 70% са с по-авантюристични нагласи. И искат нещо засукано, ако може с физика на фолк звезда пък и с добро материално положение.

 

И още една интересна цифра, извлечена този път от медицинската статистика: около 30% от хората страдат от интимофобия, което ще рече страх от обвързване с другия пол. Вън от патологичните случаи се наблюдава и друг процес, затормозяващ сближаването. Според Христина Станчева, управител на агенцията за запознанства „Уют за двама", колкото повече години трупа човек, толкова по-големи стават изискванията му към партньора и по-трудно се решава на промяна.

„Българският мъж се оглежда за манекенска фигура - слаба, но не болнаво кльощава. И държи жената да е поне с 15 г. по-млада от него. В регистрите ни от две години е заседнал мъж, който сега е на 67, но мечтае за образована, интелигентна и фина дама до 45 години. Нито една от жените, които отговарят на тези условия, досега не е проявила интерес към него. Това обаче не го смущава и той не смята да направи компромис на този етап", разказва Станчева.

 

Към фирмата се обръщат и хора, сериозно амбицирани да си намерят половинката. Повечето са висшисти с кариера, позанемарили личното си щастие. Контингентът се движи в широките граници 18-82 години. Младите се събират по-лесно, убедена е Станчева. За две години и половина, откакто са на пазара, вече имат 5 бебета и още толкова двойки, които съжителстват без брак. На въпрос от анкетната им карта: „Какво трябва да притежава човекът, с когото искате да свържете живота си", и жените, и мъжете най-често отговарят: „Да е образован, интелигентен и да държи на себе си." Научен работник в пенсионна възраст пък добавил артистичното: „Като се погледне в огледалото, да се харесва!" Друг написал с едри букви върху целия лист: „Да е женствена!" Повечето настояват бъдещата партньорка да е добра домакиня. Това обаче изобщо не се харесва на жените.

 

От своя страна дамите искат мъжът да обича спорта, туризма, да не прекалява с алкохола и цигарите и „да не ми изневерява". Станчева не е съгласна с твърдението, че българката днес избира мъжа според дебелината на портфейла му. Нейните наблюдения са, че самотните жени у нас работят на две-три места и са доста по-добре материално обезпечени в сравнение с несемейните мъже. А немалка част от представителите на силния пол, регистрирани при тях, са безработни. „Как да представя на една активна и интелигентна дама мъж, когото тя ще трябва да носи на гърба си?", чуди се Христина.

 

„Напоследък хората като че се събират по-бързо. Не знам дали са станали по-толерантни, или самотата ги плаши повече", казва Марина Стойчовска, психолог към агенцията за запознанства „Аз и ти". Стажът зад гърба на агенцията е петгодишен, а официално сключените с посредничеството им сватби са едва четири. Но броят на намерилите се чрез тях самотници, които живеят на семейни начала, расте. Затвърждава се тенденцията хората, които веднъж са махнали от пръста си брачната халка, да живеят без подпис в гражданското.

Анкета, проведена наскоро от агенцията сред регистрираните при тях мъже и жени, сочи, че днешната жена държи на първо място мъжът до нея да е решителен, организиран и инициативен. Ако още при първата среща се двоуми с часове къде да заведе дамата, какво да й предложи и как да организира вечерта, значи не притежава необходимите качества на лидер във връзката. Изискването да е нежен и изтънчен в обноските стои на второ място в скалата на женските предпочитания. Дамите държат мъжът да е стилно облечен и с добре изгладени дрехи.

 

Да не носи бели чорапи също е немаловажно условие в една от анкетните карти. Мъжката нечистоплътност масово отблъсква дамите. След нея се нареждат отпуснатото тяло, неподдържаните ръце и прическа, мръсните обувки и мързелът. Мъжете с лош дъх също нямат големи шансове. Жените искат насреща си кавалер, който не е самохвалко. Дори дамите с власт в офиса търсят партньор, в чиято компания да се чувстват закриляни.

„Почти всички жени изискват човекът да е добър - качество, което трудно се конкретизира. Както за мъжа, така и за жената обаче честността е от най-важните добродетели, когато става дума за брачен партньор. Вероятно тези хора са били лъгани в предишните си връзки и на базата на миналия опит акцентират точно на това качество", смята Стойчовска.

 

Психолозите от агенцията са стигнали до извода, че човек често има предварителна нагласа за външните белези на бъдещия си партньор, но на практика се оказва, че килограмите и височината не са от голямо значение. Жената, която предварително е заявила, че харесва само мъже, високи над 1.85 м, може да бъде спечелена и от мъж, който не я „бие" в сантиметри.

Мъжете със сериозни намерения по правило предпочитат скромни, неособено еманципирани партньорки, тихи и спокойни. Отблъскват ги неискреността, кресливостта, позьорството, меркантилността.

 

Не харесват клюкарките и жените, които засядат по заведения. Каквито и достойнства да притежава дамата, мазната й коса може да доведе току-що покълналата връзка до провал, сочат още резултатите на агенцията.

Казано накратко, днешните мъже все още търсят класическата жена, а жените - класическия мъж, твърдят психолозите от „Аз и ти". Нищо, че може да не се оженят.

„Специално нашенките и рускините винаги изискват мъжът да не е пристрастен към алкохола", допълва картината в международен план българката Мариана Глеуе, която държи брачна агенция в Германия. Когато преди десетина години се оженила там и подхванала бизнеса, сънародничките попълнили първия й контингент.

 

Децата, родени от тези бракове, вече са пораснали. По сантиментални съображения на собственичката българките и днес са единствените, които не плащат такса за записване в агенцията.

„Това, което търси почти всяка българка у чужденеца, е джентълменското отношение. Нашите момичета са готови да направят компромис с годините на мъжа, когато са натрупали горчив опит с някой български мачо", забелязва г-жа Глеуе. Макар и рядко, чужденците, които се регистрират в агенцията, поставят конкретното условие жената да е българка. Обикновено това са бизнесмени, живели у нас. Германците предпочитат румънки, хърватки, чехкини полякини и унгарки.

 

Но не е вярно, че чужденците търсят само млада плът, твърди Глеуе. Разказва как преди много години й се обадила наша бивша телевизионна журналистка - жената не била в първа младост и не таяла големи надежди, че ще си намери някого. Но точно две седмици след като пратила снимките и попълнения психологически тест в Германия, се появил кандидат. „Тогава тя още не знаеше нито една немска дума. Двамата се разбираха на френски. Ожениха се много бързо и още са щастливи", радва се Мариана Глеуе.

 

 

Родното зове 

Емигрантите искат сънароднички

Защо толкова много нашенци, устроили живота си зад граница, предпочитат да свържат живота си със сънародничка? "Защото българските жени са хубави, ерудирани, интелигентни и изключителни домакини" - така отговорил един от клиентите на Христина Станчева от агенцията "Уют за двама". След 20 г. живот в Германия и още толкова в Швеция разведеният 70-годишен професор по музика и по психология стигнал до извода, че българката е най-предпочитаната партия. За да живее с него в Германия, жената трябвало да владее добре немски и да е по професия медик или педагог. По време на 20-дневния си престой у нас професорът е успял да се срещне с няколко дами, които отговарят на изискванията му, и се очаква скоро да обяви решението си. Понатрупал и малко разочарования от родината: "Тук хората са страшно потиснати, жените почти не се усмихват", оплакал се емигрантът, преди да си замине обратно.

 

Подобни са впечатленията и на 63-годишен българин, забегнал преди

40 г. в Америка. Той има свой отговор на въпроса защо българката стиска устни - сериозна е, понеже не си поддържа зъбите. Въпреки това "американецът" не се е отказал да си вземе за жена сънародничка. По време на престоя си зад океана е успял да се реализира професионално, да се сдобие с три къщи, да натрупа капитали. Създал и семейство с американка, но бракът му завършил с развод. Сега търси нашенка, поне 15 г. по-млада от него. "Опитах се да го убедя, че българската жена изглежда прекрасно и на 60, но не успях", вдига рамене Христина Станчева.

 

От агенция "Аз и ти" също си имат не една, а няколко емигрантски истории от Англия, Франция, Швеция, Италия... Предпочитат обаче да ни разкажат тази, която вече е приключила с хепиенд. Случката е пак с германски адрес и прилича на предишните. Само че харесаната дама се оказала със сериозен бизнес у нас. Въпреки че първоначално "германецът" смятал да отведе любимата зад граница, накрая се примирил и си събрал багажа. Дошъл да изживее старините си при нея в България.

 назад съдържание напред

съдържание


Светлана Янчева: Важното е да обичаш
Но ако питате актрисата, ревността създава притеснения. Също като питбулите, тировете, тока и премиерите, ...


Приказки за възрастни
В дъното на първото момичешко разочарование обикновено има някое пъпчиво момче с шавливи ръце. Моят болезнен ...


Търси се: добър, решителен, трезвен
Но не непременно за брак, увери се ИСКРА ЦЕНКОВА. Ако все пак решат да вдигнат старомодна сватба, българките ...


Мъжката гледна точка на Дичо
Защо го избрахме Защото все повече се ...


Албанка? Македонка? Европейка!
Такова е самочувствието на Гюлюмсер - съпругата на посланик Абдурахман Алити, усети Къдринка Къдринова. ...


Защо изневерявам
Жена ми ме хвана, както се казва, на гюме. Тъкмо привършихме гушкането с гаджето и то се изми, заливайки се от ...
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.