АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

ЕМА мода

Заразно сребролюбие
Марина Станева

Марина Станева се заигра с металните отблясъци и с идеята
за интерактивна бижутерия. Снимки Петър Ганев.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сивкавобели ахати в сребърен обков, костилки, вълнени топчета, развалцовани еднолевови монети и бушони от кола. Въображението няма граници в света на ръчно изработените украшения.

„Материалът e без значение", отсича бижутерката Даниела Андреевска, докато вървим към ателието „Мирела Братова" на „Шишман". Там е изложена колекцията й от сребро и полускъпоценни камъни. Те натежават по важноств работата й, около тях се гради цялостната композиция. „Слагам камъка върху бяла хартия и започвам да си рисувам около него. Често подбирам необработени парчета и използвам естествената им форма", обяснява Даниела. При авторската бижутерия отпада рискът да купите нещо, правено по калъп. Екстравагантните украшения обаче не са за всяка жена. С тези бижута ще бъдете забелязани. Дамите, които ги носят, трябва да са по-нестандартни в облеклото си и да не се притесняват, че ще привличат погледи- предупреждава художничката.

 

Даниела не се съобразява с модата. „Абсолютно не ме интересува", категорична е тя. В етностила й се преплитат мексикански и индийски мотиви. През лятото предпочита да работи със седеф. Напоследък набляга на планинския кристал, който - дали заради лечебните свойства или заради блясъка, се търси много.

Колегата й Александър Божков също не следва модните тенденции. Предпочита да ги създава. На тезгяха в дома му, където се раждат повечето от стилните му бижута, цари заразителен творчески безпорядък. Не можеш да не прихванеш и от любовта му към майсторски обработеното сребро. Той дълги години се е занимавал с реставрация, включително и на Рогозенското съкровище. Естествено е в първите му бижута да се долавя нещо от античната пищност. Постепенно преминава към по-изчистените форми на т. нар. европейски дизайн в бижутерията, който се отличава с минимализъм.

 

„Модата уеднаквява. Тъкмо затова е интересна авторската бижутерия - всеки предлага нещо, което опитва да наложи като тенденция. Такова украшение е произведение на изкуството. Все едно си слагаш умалена пластика и така показваш, че имаш отношение към арта", обяснява Александър.

Той толкова старателно бяга от еднаквостта, че при него дори обиците в чифта са различни

Бижутерът е автор на идея, която моментално би грабнала „Суоч" поколението - колие, което може да променя формата си. Според него то ще допадне особено на любителите на интерактивните забавления: „Самото изкуство вече е интерактивно и предлага различни комбинации. Човек може да си създава собствени формички. Това е тенденцията на съвременния дизайн - да е нещо занимателно, изчистено и простичко." И по възможност гениално, бихме добавили ние.

 

 

Високосни съчетания

От оловносиво до гълъбово среброто ще блести през цялата 2008-а от дрехи, аксесоари и бижута. Високосната традиция по правило върви със студените металически нюанси. Не е необходимо да сте суеверни, за да се спрете на комбинацията от тонове, дошла сякаш от бъдещето.

Няма яснота откъде точно идва поверието за носене на сребро в годините, в които февруари има

29 дни, но някои го свързват с обичая да се подарява сребърна пара за късмет и благоденствие. Астролозите сочат синьото и зеленото като най-подходящи високосни цветове. А бижутерите препоръчват съчетание от сребро и перли.назад съдържание напред

съдържание


Светлана Янчева: Важното е да обичаш
Но ако питате актрисата, ревността създава притеснения. Също като питбулите, тировете, тока и премиерите, ...


Приказки за възрастни
В дъното на първото момичешко разочарование обикновено има някое пъпчиво момче с шавливи ръце. Моят болезнен ...


Търси се: добър, решителен, трезвен
Но не непременно за брак, увери се ИСКРА ЦЕНКОВА. Ако все пак решат да вдигнат старомодна сватба, българките ...


Мъжката гледна точка на Дичо
Защо го избрахме Защото все повече се ...


Албанка? Македонка? Европейка!
Такова е самочувствието на Гюлюмсер - съпругата на посланик Абдурахман Алити, усети Къдринка Къдринова. ...


Защо изневерявам
Жена ми ме хвана, както се казва, на гюме. Тъкмо привършихме гушкането с гаджето и то се изми, заливайки се от ...
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.