АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

ЕМА на броя

Станка Златева: Мъжете се плашат от силни жени
Ирина Вагалинска

Световната шампионка по борба не се е отказала от идеята, че един ден ще намери човек с характер, на когото ще роди деца.

 

Станка Златева вече е име, което "дрънчи" на злато. Свикна ли с общественото внимание след три европейски и още толкова световни титли?
- Не. И няма да свикна. Популярността ме притеснява.
 

Защо? Да не би да е имало неприятни случки след финала на олимпиадата?
- Хората са различни. Имаше такива, които ме питаха дали съм си сложила силикон в устните. Или други, които ме спираха на улицата, за да ми кажат - и какво, остави се оная китайка да те премачка... Как да им отговоря? Била е по-добра, справила се е по-успешно от мен с напрежението, победила е. Това е спорт. Не можеш винаги да си на първо място, нито да угодиш на всички. Никой не е съвършен.
 

Какво е усещането да надвиеш мъж? Говоря за участието ти в народните борби, когато си имала съперници от другия пол.
- О, не беше нищо особено. По селата правят такива състезания, това са традиции от едно време. Очакваха от мен като шампионка да направя шоу. И аз го направих.
 

Имаше ли мъже, които не искаха да се примирят, че може да ги победи жена? Дори да е световна шампионка.
- По принцип мъжете трудно приемат поражение от жена. Повечето и след факта на загубата не искат да повярват, че това се е случило наистина. Но в моя спорт не се надвива с мускули и груба сила, резултатите са повече въпрос на техника. И на хитрост. Който излъже противника, той печели.
 

Лъжеш ли извън спорта?
- Да. Все по-често се налага - за да се отърва от натрапници. Всеки ме дърпа нанякъде, а аз нямам време за себе си и затова се случва да излъжа, че не съм в София. Понякога по два дни не искам да виждам никакви хора, нито да слушам музика, нито да гледам телевизия, нищо. Трябва ми само тишина.
 

Ти си от малкото жени, които могат да се чувстват в безопасност на улицата по всяко време. По-уверена ли си в себе си, откакто се занимаваш с борба? 
- Не, не се чувствам по-защитена. Всичко може да ми се случи, аз съм обикновена жена.
 

Но знаеш разни хватки... 
- Е, като ми ударят два шамара, хватките няма да ме отърват. Ако някой реши да извади оръжие, борбата какво ще ми помогне?
 

Все пак можеш да се надяваш на физическа издръжливост. Колко време отделяш дневно за тренировки? 
- Всяка сутрин ставам в 8.30 ч, обличам се и отивам на Витоша. Стигам поне до Бялата вода. Прибирам се към 12.30, почивам си малко и следобед съм в залата. Там усъвършенствам техниката с моя треньор Симеон Щерев.
 

Примири ли се, че работата ти е свързана с болки и травми?
- Дотук имам само една по-сериозна травма, преживях операция на глезена. Но знам, че какъвто и спорт да тренираш, не можеш да си спестиш болките. Дори изобщо да не тренираш, по тротоара да ходиш, пак можеш да пострадаш. Няма застраховка срещу случайността.
 

Мислиш ли си понякога, че спортът заема твърде много време, което би могла да използваш за нещо по-различно, по-интересно?
- Харесва ми да спортувам. А и съм решила, че това е нещото, с което мога да оправя живота си. Трябва да дам всичко от себе си, за да мога да постигна резултат. Ако се лишавам сега, това ще ми се отплати в бъдеще.
 

Кое лишение ти струва най-много?
- Трудно ми е да открия такова. И ваканцията ми писва след седмица или най-много след 10 дни. Колкото и да е хубаво мястото, пак чакам с нетърпение да се върна в залата.
 

Ухажват ли те политиците, откакто се заредиха успехите?
- Къде пък ги виждам тези политици, че да ме ухажват! Президентът Георги Първанов не дойде само мен да гледа на финала на олимпиадата, отиде на състезанията и на други спортисти.
 

Но всички сме били свидетели колко често известните спортисти се забъркват в партийните игри, ако ги въвлекат заради популярните им лица. Ти ще се изкушиш ли?
- Засега не са ми правили предложение от никоя партия. Мразя губенето на време, светските събития, излишния шум. Обичам да си върша моята работа - тази, в която съм добра. 
 

Имаш ли някакви политически пристрастия?
- Никакви.
 

Все едно ли ти е кой ще стане премиер или президент? Не ходиш ли да гласуваш?
- Не. Може да изглежда странно, но предпочитам да не гласувам.
 

А какво би отговорила на онези, които смятат за странно да си "похабяваш младостта и женствеността" в борбата? Чела съм и такива мнения в интернет покрай изказванията, че си национална гордост.
- Не мисля, че борбата ме уврежда по някакъв начин. Аз съм си същият човек, какъвто съм била и преди да навляза в този спорт. Не взимам стероиди.

Ами ако противничката ти взима? Някога хващала ли си отсрещната страна в нечестен опит да вземе надмощие?
- Има си правила, нарушаването им се плаща.
 

Мнозина си представят работата ти като участие в "женски бой" - хващате се за косите и започвате...
- Не са прави. А женският бой според мен е много грозна гледка.
 

Но има мъже, които го намират за възбуждащ, нали знаеш?
- За повечето мъже всичко, което правят две жени, е интересно.
 

Дразни ли те, когато те възприемат като атракция?
- Знам, че някои хора, като чуят "борба" и не са ме видели на живо, ще си помислят - тази нещо не е наред. Но като си поговорят с мен, ще разберат, че грешат.
 

Получаваш ли неприлични предложения от мъже?
- Не. Май се притесняват да ги правят точно на мен. Мъжете се плашат от силни жени - нямам предвид физически, а като характер. Така че очевидно ги респектирам двойно.
 

Какво правиш за женската си суета?
- В общежитието имам съквартирантки козметички, които репетират върху мен. Но като се погледна в огледалото, резултатът май не е кой знае какъв.
 

Не се ли намира кой да ти каже, че имаш хубави сини очи?
- Като на баща ми.
 

Още ли ти е трудно да говориш за него?
- Не. Макар че никога няма да забравя как, след като станах за пръв път световна шампионка и се прибрах, него го вкараха в една сливенска клиника и го умориха за 12 часа.
 

Сигурна ли си, че е било лекарска грешка?
- Не може да се докаже. През 2006-а баща ми беше получил абсцес от инжекциите, които му биеха заради дископатията. Трябвало е само да го цепнат, за да изтече гнойта. А те го приспали и объркали всичко. Този, който трябвало да оперира, не дошъл и затова оперирал онзи, който сложил упойката. После се признал за виновен и го глобили 800 лв. Представяш ли си? Ами той утре може да умори и други хора! Не знам какви са тези наши закони... И не мога да направя друго, освен да продължа напред.
 

Може би сега треньорът ти е и малко като баща? Колко ви е разликата?
- Да. Той е на 50, а аз - на 25. Почти набор на баща ми е. Трета година сме заедно, научих се да го слушам.
 

Има ли моменти, в които се чувстваш твърде много контролирана от него? 
- Да. И тогава правя малки бунтове. Казвам му - край, отказвам се, писна ми от тая борба! И двамата сме остри камъни, но мелим някак заедно.
 

Кой е по-отстъпчивият?
- Зависи от ситуацията. Но той като по-голям знае как да изглади нещата.
 

Бърка ли се в личния ти живот? Например да ти казва кога с кого да излизаш или да не излизаш?
- А, не. Той е готин човек, може да дойде и на дискотека да танцува. Винаги ми е казвал - по-добре излез, разпусни, отколкото цяла нощ да се тормозиш и пак да не спиш.
 

Когато се ядосаш, случва ли се да викаш или да чупиш?
- Случвало се е. Но не на обществено място. Винаги съжалявам, когато избухвам, и не мисля какво правя.
 

Съжаляваш ли и за нещо друго?
- Понякога си мисля - защо не съм се родила в богато семейство, да не се бъхтя сега... Но бързо ми минава.
 

Има жени, които си намират мъже да работят вместо тях. Как ти изглежда този вариант?
- Не ми харесва. Не че не бих могла и аз да го правя. Само че предпочитам сама да си изкарвам парите. А и е голяма скука да седиш на едно кафе по цял ден. На мен кафето ми отнема 5 минути, после искам да правя нещо друго.
 

Обичаш ли да се пробваш докъде можеш да стигнеш? Да надвиваш собствените си страхове?
- Аз съм човек с чувство за отговорност и затова най-големият ми страх е да не се изложа, да не подведа очакванията на хората. Като кажа нещо, непременно после трябва да го направя.
 

Нямаш ли и по-обикновени страхове - от високо, от вода, от паяци или други гадинки?
- Признавам си, много ме е страх от змии. Изтръпвам и ако видя някой да посяга към пиличка за нокти. Звукът направо ме влудява!
 

Кой беше най-страшният момент на олимпиадата - преди финала или след него, когато вече знаеше, че си разочаровала феновете?
- Ох, там беше непрекъснато голямо напрежение. Исках само да свърши. И затова загубих. Късно разбрах каква грешка допускам.
 

Имаш ли ритуал за успокояване в моменти на високо напрежение?
- Треньорът ми е най-добрият психолог, той знае как да ме настрои преди среща.
 

Усещаше ли последиците от "китайския синдром" на последното световно първенство в Токио?
- В началото ми беше трудно да се настроя за победа тъкмо заради загубата от китайката на олимпиадата. И докато се настройвах, състезанието свърши. Този път добре за мен.
 

Опита ли саке, облече ли кимоно? Или нямаше време за такива глезотии?
- О, намерих време. Ходих на сауна и на масаж в един от техните спа центрове, а после влязох в ресторанта. Не пазя диети, така че нямаше какво да ми развали настроението.
 

Какво друго би направила, ако приемем, че парите не са от значение?
- Уви, парите винаги са от значение. Те са необходимост - ако ги нямаш, и телефона не можеш да си платиш.
 

Не ми се вярва да имаш проблем с телефонни сметки след всичките ти награди...
- Наградите са хубаво нещо, когато ги получиш. Още чакам постъпленията. 
 

За какво най-много ти се иска да харчиш?
- Първо трябва да осигуря живота си, защото борбата е до време. Една контузия може да ме изключи от играта много по-рано, отколкото предвиждам. Това значи да си купя жилище преди всичко.
 

Къде ще избереш да живееш?
- Не бих избрала София, но се налага. Иначе бих предпочела да се върна на село. Там е по-спокойно, хората са други. Тук и да си с предимство, няма да ти дадат път. А на село ще те спрат, ще ти се усмихнат, ще те поканят да седнеш на трапезата...
 

Сигурно са много горди с теб в Крушаре?
- Е, как! Щом се прибера, всеки ми праща по една туба вино.
 

Помниш ли да си имала някакви премеждия там от времето на твоето детство?
- Когато ходех на спортно училище в Ямбол, пак живеех на общежитие - както сега, но тогава беше по-неприятно. В сряда свършваха парите, в четвъртък вече нямаше какво да се яде и тръгвахме по градините между блоковете. Крадяхме зеле, череши - всичко, което ставаше за хрупане. Гладът какво ли не прави от хората...
 

Хващали ли са те?
- Никога. Страхът те прави бърз бегач.
 

Как се справяше с неприятните съученици?
- Аз съм лидер, не съм имала такъв тип проблеми в училище. Момичетата в махалата бяхме малко, от малка се движех повече с момчетата - играех футбол и яздех коне наравно с тях.
 

Може пък да те вземат за каскадите в някой филм. Иска ли ти се да опиташ в киното?
- Защо не! Би ми било интересно да пробвам.
 

Как се виждаш след 10-15 години ? Къде си, какво правиш?
- Много е рано да предполагам. Може би ще стана треньор.
 

Ще трябва да си търпелива с децата. Ще можеш ли?
- Не знам. Но съм сигурна, че искам един ден да имам семейство и деца.
 

Какви са задължителните качества на мъжа, на когото би родила деца?
- Да е с по-силен характер от мен. Да си държи на думата. Иначе няма да стане.назад съдържание напред

съдържание


Станка Златева: Мъжете се плашат от силни жени
Световната шампионка по борба не се е отказала от идеята, че един ден ще намери човек с характер, на когото ще роди ...


Бягство в манастира
ИСКРА ЦЕНКОВА надникна в светата обител под Тодорини кукли и в "Покров Богородичен", за да разбере какво ...


Фрагменти
Нищо общо* Всяка сутрин тя става да буди децата за училище. Той излиза с кучето. Дъщерите се прозяват, ...


ИндиЯ, любов моЯ
ТатЯна Явашева се увери, че пътешествията на Габриела Николаева в региона на Южна Азия не са само скъпо хоби. ...


Его под прикритие
"Камуфлаж" няма нищо общо с войнишките десени, изненада се НадЯ Кънева. Мътнозелени ивици, ...


Мъжката гледна тоЧка на Орлин Павлов
ЗАЩО ГО ИЗБРАХМЕ Защото зрителите го предпочетоха, въпреки че насреща му излязоха две напращели ...

РЕКЛАМИТЕ В БРОЯ
АКТАВИС 
М-ТЕЛ 
SKODA 
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.