АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

ЕМАнация

ИндиЯ, любов моЯ
Татяна Явашева

ТатЯна Явашева се увери, че пътешествията на Габриела Николаева в региона на Южна Азия не са само скъпо хоби.

 

Как ви се струва ваш приятел да ви покани на гости в Индия и когато му съобщите кога точно пристигате, той да предупреди: "Заповядай, но смятам, че няма да ти е интересно. Точно по това време ще прекарам две-три седмици в пещера в Хималаите, за да медитирам." Габриела Николаева е имала и такава изненада в многобройните си срещи с тази страна. "Отидох на гости при родителите на моя колега, а не при него в пещерата. Ето, такава е Индия и в това е голямата й разлика с Америка, Европа и с останалия свят", сравнява тя. Западът е живял с ума, а Изтокът - отвъд ума, затова и проблемите не изглеждат да са едни и същи, твърди известният духовен учител и философ Ошо.

 

Атлантикът ни свързва и ни дели Габриела Николаева е възпитаничка на Националната гимназия за древни езици и култури. Там започва да учи санскрит. Завършва индология и индийска филология в СУ "Св. Климент Охридски" и две години преподава в университета. След това в University of Minesota прави аспирантура в областта на историческото езикознание, изследва как езикът закодира социална информация, свързана с ролята на мъжа и жената в обществото. След конкурс става преподавател в New York University и обучава студенти вече 10 години. Академичен директор е на институт за обучение на преподаватели по хинди и урду.

"Съпругът ми е инженер, той може да си намери работа навсякъде по света. Сега е мениджър в компания в областта на микроелектрониката. А моята специалност можеше да е само скъпоплатено хоби, ако не бях успяла да се преборя за преподавателско място в престижен университет", обяснява Габриела Николаева.

Двамата заминават да учат в САЩ през 1992 г. Първата им дъщеря тогава е на 3 години, а сега по-малката кара 13. И двете учат гръцки, латински и френски. Европейският подход за изучаване на езици обаче е нетипичен за Америка, тъй като английският е езикът на глобализацията. (Американците мислеха, че не се налага да знаят други езици, докато не разбраха, че социалната им сигурност е застрашена.)

 

По няколко месеца в годината семейството прекарва в България. Пребиваването в САЩ е свързано просто с тяхната работа. Заминаването ни преди 16 години беше приключение, но не и авантюра, уточнява Габриела Николаева.

 

Лъвове и принцеси

Честите пътувания й дават идея за книгата "Гласове и багри от Индия". Написана е на български и през октомври авторката я представи в София. Ето една от историите в нея:

През 1699 г. гуру Совин Синх се изправил пред събралата се за среща с него тълпа и попитал дали има човек, който би жертвал живота си за своята религия. Само един си проправил път през навалицата и пристъпил най-отпред. Учителят го поканил да влезе в палатката му и след малко излязъл оттам с окървавена сабя. Попитал дали има друг като него и след малко се появил втори. Последвала същата сцена. Така няколко мъже потънали навътре и не се върнали. Когато след петия отново вдигнал във въздуха оръжието си, повикал по име петимата смелчаци. Те се появили, облечени в роби като своя гуру, и той ги обявил за светии, за първите членове на равноправно общество, което нарекъл Кхалса - чисто. Напръскал ги с безсмъртния нектар, после той самият коленичил пред тях, за да извършат и те неговото посвещение с божествената течност. По този начин демонстрирал равенството между учител и ученик. За да премахне социалното разделение сред своите последователи, което се предопределяло от фамилните им имена, той дал на всеки мъж името Синх (Лъв), което олицетворява смелост, и на всяка жена Каури (Принцеса), въплъщаващо достойнство. С тези имена трябвало да останат до края на живота си.

 

Стереотипи за изхвърляне

На Габриела и семейството й в началото Америка им се струва чужда и неразбираема. Но като космополитен център Ню Йорк ги приема добре. Там има огромни общности на емигранти от всички краища на света. Децата се научават на особена толерантност. Те търсят общите характеристики и различията между хората, интересуват се от манталитета, традициите, навиците на обществото, в което живеят, и на общността, от която са те самите. Това е свят, в който се стимулира усещането за индивидуалност на лична и на национална основа.

Затова в Америка има и връщане към корените, към старите ценности. Препрочитане на Ботев, Йовков, Елин Пелин е нещо обичайно. А на българите в България не им се налага да развиват българската си идентичност, подтиквани от различия, които да срещат в ежедневното си общуване. Когато неудобствата на бита надделеят, човек е готов да се откаже от родината, за да скъса с непосилността на живеенето, казва Габриела.

 

Стереотипите са начин за лесно мислене, добавя тя. Според нея, ако човек се откаже от всички клишета, свързани с пола например, може да тръгне по своя път, без той да се предопределя от факта дали е роден като момче или като момиче. И веднага дава следния пример: "Жената е красива, мъжът е интелигентен. Жената я характеризират епитети като чаровна, хубава, омайна, грациозна, миловидна и чак след това идва ред на умна, способна. В България обществото все още няма чувствителност за този стереотип."

 

Извън рационалното

Българите се смятаме за спиритуални хора. Ванга е олицетворение на особената традиция на мислене извън рационалното. Това съществува в Азия, но не и в САЩ. В Индия обикновено такива тенденции се осмислят в ново религиозно течение и се създава школа. Религиозността превръща основателите в светии и гурута. Те имат своите поклонници и последователи. В България не стигаме чак дотам, но за разлика от хората на Запад ние обичаме да говорим за духовни ценности и традиции, да правим интелектуални упражнения на тази тема. Въпреки че битът също е предмет на сериозни дебати - по очевидни причини.

"Макар и със завои, виждам, че страната ни върви във вярната посока. Няма прав път, освен този, който предварително е направен и са отсечени дърветата. Но това не е естествено развитие", уверява Габриела Николаева.

 

АТРИБУТ НА МЪЖЕСТВЕНОСТ

 За личната стража в Двореца на независимостта в Бангалор имало изискване да е с големи щръкнали и буйни мустаци и затова дори се давали допълнителни парични добавки към месечната заплата. Мустаците били символ на мъжественост и безстрашие и вдъхвали уважение и почит към тях и към самия махараджа. Днес в големите градове те постепенно излизат от мода, особено сред интелигенцията, висшата класа и младото поколение. Но в Северна Индия, в малките градове и села все още съществуват стереотипи. Мустаците на мъжа се считат за престиж и хората вярват, че напълно обръснатият не внушава доверие.
Много жени намират мустакатите за по-секси. Мъжете добре знаят това и когато разговарят с представителките на нежния пол, често поглаждат мустака си или го побутват отстрани, за да щръкне повече. Така - съзнателно или не, подчертават своите атрибути и флиртуват със събеседничките си.
В Индия може да се случи и такава история: баща от висшата каста назначава нов шофьор, за да води децата на училище. Още като го наема, му поръчва да си обръсне големите мустаци. Той обаче се прави на ударен и дори не ги подрязва. След два дни шефът му напомня уговорката, но безрезултатно. На третия ден, когато шофьорът тръгва да отвори задната врата на момичетата, бащата му зашлевява плесница, нарича го безсрамник и го уволнява. Децата така и не разбират какво точно се случва, защото става дума за принципи, свързани със сексуалност.

 

 назад съдържание напред

съдържание


Станка Златева: Мъжете се плашат от силни жени
Световната шампионка по борба не се е отказала от идеята, че един ден ще намери човек с характер, на когото ще роди ...


Бягство в манастира
ИСКРА ЦЕНКОВА надникна в светата обител под Тодорини кукли и в "Покров Богородичен", за да разбере какво ...


Фрагменти
Нищо общо* Всяка сутрин тя става да буди децата за училище. Той излиза с кучето. Дъщерите се прозяват, ...


ИндиЯ, любов моЯ
ТатЯна Явашева се увери, че пътешествията на Габриела Николаева в региона на Южна Азия не са само скъпо хоби. ...


Его под прикритие
"Камуфлаж" няма нищо общо с войнишките десени, изненада се НадЯ Кънева. Мътнозелени ивици, ...


Мъжката гледна тоЧка на Орлин Павлов
ЗАЩО ГО ИЗБРАХМЕ Защото зрителите го предпочетоха, въпреки че насреща му излязоха две напращели ...

РЕКЛАМИТЕ В БРОЯ
АКТАВИС 
М-ТЕЛ 
SKODA 
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.