АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

доктор ЕМА

Кой крив, кой прав
Надя Кънева

НадЯ Кънева опита да подходи философски към брекетите.

 

Всичко зависи от гледната точка. Можеш да наречеш брекетите гадни скоби и да се съсредоточиш върху неудобството да ги носиш. А може и да наблегнеш на факта, че знаменитостите ги направиха модни аксесоари.

Синди Крауфорд и Том Круз вече показаха, че нямат нищо против да покажат зъби "с добавка" и по светски приеми. София Копола и Кристина Апългейт запечатаха усмивката с брекети в киното. Дори в "Сексът и градът" имаше епизод с тийнейджърки, които накараха Саманта да завиди на сапфирите в скобите. Но, разбира се, най-голямата заслуга за пряката асоциация между брекетите и секси излъчването е на Доминик Суейн, която изигра Лолита по Набоков. Дори Джереми Айрънс не можа да й устои. Така че вече няма никакво оправдание да отлагате ортодонтската намеса, ако се чудите кой е крив и кой - прав, в собствената ви устна кухина.

 

Брекетите се залепват с фотополимерно лепило поотделно върху зъбите. Във всеки брекет има улей, през който минава еластичната дъга, навързала в едно цялата зъбна редица. Ролята й е да променя неправилните "пози" и да въвежда по-добър ред в устата

Това е от голямо значение при деформация в захапката или неравна усмивка. Кривите зъби са не само естетичен проблем - те са причина за образуване на кариеси, натрупване на плака, зъбен камък, а оттам до пародонтита и кървенето на венците има само една малка крачка.

Освен всичко друго лошата захапка пречи на правилното сдъвкване на храната. Значи и проблемите в храносмилането няма да закъснеят. Какво чакате още?

Ограничение във възрастта за лечение с брекети няма. Методът е еднакво ефективен както при децата, така и при възрастните. Това, че учениците ги слагат по-често, няма значение. Даже действа подмладяващо, ако добавим психологическия фактор.

След слагането на скобите обаче трябва повишено внимание към хигиената. Има специално изработени четки за брекети, които трябва да се употребяват след всяко хранене по 3 минути. Ще трябва да отделяте време и за месечни прегледи при ортодонт, както и за посещения при стоматолог - веднъж на всеки 6 месеца.

 

О, и още нещо - забравете за известно време дъвките, семките, пуканките и хрупането на цяла ябълка. Няма нужда да се отказвате съвсем от твърдите храни като пресните моркови и препечените филийки, но си ги нарязвайте предварително на парчета. Шоколадът трябва да е натрошен и за предпочитане -  без бадеми или лешници

Освен с ядките, трябва да се внимава много и с черешите, маслините, кайсиите и другите плодове с костилки.

Сами по себе си брекетите не може да са причина за постоянно лошо настроение или възпалителни процеси. Те не са опасни, освен ако нямате алергични реакции към някои от съставките. Има хора, чувствителни към никела. На тях обикновено им препоръчват титанови или керамични брекети.

Продължителността на лечението е строго индивидуална. Оптималният срок е година и половина, а после идва редът на задържащите апарати, които пречат на зъбите да се върнат обратно. Казват, че някои пациенти толкова се пристрастявали към зъбните допълнения, че след това преминавали на украшения - малки диамантчета, златни сърчица и прочие миниатюри, които пак се прикрепят с фотополимерно лепило.назад съдържание напред

съдържание


Станка Златева: Мъжете се плашат от силни жени
Световната шампионка по борба не се е отказала от идеята, че един ден ще намери човек с характер, на когото ще роди ...


Бягство в манастира
ИСКРА ЦЕНКОВА надникна в светата обител под Тодорини кукли и в "Покров Богородичен", за да разбере какво ...


Фрагменти
Нищо общо* Всяка сутрин тя става да буди децата за училище. Той излиза с кучето. Дъщерите се прозяват, ...


ИндиЯ, любов моЯ
ТатЯна Явашева се увери, че пътешествията на Габриела Николаева в региона на Южна Азия не са само скъпо хоби. ...


Его под прикритие
"Камуфлаж" няма нищо общо с войнишките десени, изненада се НадЯ Кънева. Мътнозелени ивици, ...


Мъжката гледна тоЧка на Орлин Павлов
ЗАЩО ГО ИЗБРАХМЕ Защото зрителите го предпочетоха, въпреки че насреща му излязоха две напращели ...

РЕКЛАМИТЕ В БРОЯ
АКТАВИС 
М-ТЕЛ 
SKODA 
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.