АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

ЕМАнация

Карето на Обама
Ана Георгиева

В политиката е като в покера - трябва да знаеш кога да блъфираш и как да разиграеш хубавите карти. Ана Георгиева видя каре дами в екипа на новия американски президент, което може да му помогне в трупането на точки.

 

Джанет Наполитано

Губернаторката от Аризона поема Министерството на вътрешната сигурност. Тя ще бъде първата жена в историята на САЩ на този пост.
51-годишната Наполитано е неомъжена, без деца, страстен баскетболен фен. От нея се очаква да е всеотдайна, прагматична и безпристрастна. Приближените є твърдят, че има бърз ум. Преди да поеме губернаторския пост, Джанет е била щатски и федерален прокурор. Баща й Ленърд Майкъл Наполитано е бил декан на Медицинския факултет на университета в Ню Мексико. Джанет е родена в Ню Йорк, но е отраснала в Питсбърг, Пенсилвания, и Албъкърки, Ню Мексико, където завършва гимназия през 1975 г. и е избрана за най-обещаваща ученичка. Следва в университета в Санта Клара, Калифорния, а по-късно получава докторска степен по право от Юридическия университет във Вирджиния. През февруари 2006-а Наполитано влиза в групата "8 през '08" на жените в политиката, които може да се състезават за президентския пост.
Най-тежката битка в живота є досега е била с рака на гърдата.

 

Сюзън Райс
Ето още една дама, която разчупва канона. Райс ще е първата жена от афроамерикански произход, назначена за посланик на САЩ в ООН.
Тя има репутация на рязка и безкомпромисна жена. 44-годишната  Сюзън е протеже на бившия държавен секретар Мадлин Олбрайт, която я назначи в екипа си като съветник за Африка. В администрацията на Обама Райс влиза със солидна биография на експерт по проблемите в развиващите се държави и транснационалните заплахи за сигурността. По време на кампанията тя е старши съветник по външната политика. Родена е във Вашингтон. В гимназията освен отличничка Сюзън е и звезда в баскетболния отбор. От баща си знае, че никога не бива да използва расата като извинение или като предимство. Завършва история в престижния университет Станфорд, а магистърската ґ степен е от Оксфорд. През 1992 г. тя се омъжва за продуцента на новините на Ей Би Си Иън Камерън. Имат две деца. Въпреки близостта си със семейство Клинтън Райс демонстрира лоялност към Обама и го подкрепя по време на предварителните избори в момент, когато всички сочат Хилари за фаворитка.

 

Валери Джарет

Новият старши съветник по междуправителствените връзки в Белия дом говори персийски и френски. При това от дете, защото Валери е родена преди 52 години в Шираз, Иран. Там баща є - доктор Джеймс Баумън, ръководи болница.  Когато е на 5 години, семейството се мести в Лондон, а през 1963-а - в Чикаго. Дядото на Валери - Робърт Тейлър, е първият афроамериканец, завършил Техническия институт в Масачузетс, по-късно оглавил Чикагската жилищна служба. Джарет завършва психология в Станфорд и право в Мичиган. Началото на политическата є кариера в кметството на Чикаго през 1987-а съвпада с разпадането на петгодишния є брак, от който има дъщеря. Докато напредва по стълбицата, Джарет наема на работа Мишел Робинсън, все още само годеница на Обама.
Но макар че по време на кампанията Валери си спечели всевъзможни прякори от типа "приятел номер едно" и "голямата сестра", тя е доказала какво може извън близостта си с първата двойка. Джарет е директор на голяма компания за недвижими имоти, била е и председател на Чикагската стокова борса. Колегите я описват като динамична дребна жена с изряден външен вид, свръхспокойно поведение и монотонен глас.

 

Хилари Клинтън

Най-после тя няма да е "съпругата на...". Мисис Клинтън загуби битката за президентската номинация на Демократическата партия, но спечели поста държавен секретар. А той е достатъчно важен, за да компенсира бившата първа дама за поражението, което претърпя от Барак Обама.
От 2001 г. насам Хилари е сенатор от щата Ню Йорк, но личните є успехи винаги оставаха в сянката на това, което правеше Бил Клинтън. Когато я представи като част от екипа си, Обама изглеждаше твърдо убеден, че тя е точният човек за поста. Наблюдатели обаче припомниха, че без нейната подкрепа той едва ли щеше да спечели изборите. А това даде повод за коментари на тема "чисто политическо назначение". Ето защо на госпожа Клинтън няма да є е лесно да се докаже на новото дипломатическо поприще. Но пък тя е свикнала да се справя и с по-тежки обществени изпитания.  

 назад съдържание напред

съдържание


Милена ФилЧева: ОбиЧах да играЯ принцесата
Журналистката от bTV още харесва маскарадите. Но предпочита да вярва в себе си, а не в Дядо Коледа - иначе може да се ...


Новогодишни истории с неочакван край
Искра Ценкова изслуша преживелиците на Теодора Духовникова, Саша Безуханова, Параскева Джукелова, Миролюба Бенатова, ...


Екстремни подаръци
Срамота е да му купувате риза, когато може да го изненадате с уроци по салса за същите пари. Или да сбъднете всички ...


Мъжката гледна тоЧка на МагърдиЧ ХалваджиЯн
ЗАЩО ГО ИЗБРАХМЕ Въпреки че го познаваме от близо 10 години, все още някои неща за него не са ни ...


Злато от сърце
Татяна Явашева преоткри чара на истинските бижута Както казваше Пиер Карден, елегантна е само онази ...


2009, оле!
Елица Димова реши да хване Земния бик за рогата Погледнахте ли календара? През 2009 г. ...

РЕКЛАМИТЕ В БРОЯ
М-ТЕЛ 
АВТОРЕКЛАМА 
ПАРТИЯ ЛИДЕР 
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.