АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

бохЕМА

ПриЯтел в кухнЯ се познава
Светослав Спасов

Светослав Спасов разбра как да избегне купищата мръсни чинии след купона. Снимки Петър Ганев.

 

Никулден вече е история. Но мащабните кулинарни предизвикателства пред домакините, характерни за този период от годината, не са. На вратата чука Бъдни вечер с нейните 7, 9 или най-добре 11 постни ястия. След нея идва грандиозното преяждане на Коледа. А после и цял ден преди Нова година, прекаран на крак над печката. Декемврийските празници може и да са едни от най-сплотяващите за семейството. На жените обаче те носят много жега - в пряк и в преносен смисъл. Често така чаканата празнична вечеря в крайна сметка се превръща в тържество с обръщане на n-броя чашки ракия за едни и в преброяване на мръсните чинии за други.

 

Всичко това вече не е задължително. В България вероятно едва ли е останал средно голям град, в който празничната храна да не може да се поръча на  фирма за кетъринг

В София например специализираните кухни, които предлагат коледни и новогодишни менюта, са над десет. "Единственото ни изискване е домакините да направят поръчката си ден-два преди празника - твърди пред ЕМА управителят на "Рене кетъринг" Симеон Цеков. За почитателите на светския блясък по-интересно ще бъде да разберат, че тази фирма организира сватбата на телевизионната водеща Мира Добрева и на режисьора Жоро Торнев, както и партито по случай откриването на първото яхтено пристанище на братя Диневи. - Това е в интерес на клиента - кетъринг компаниите, които не приготвят предварително храната, обръщат повече внимание на качеството. На Бъдни вечер и на 31 декември работим докъм 17 часа. Освен храна можем да доставим и съдове, които на следващия ден ще си приберем в удобно за вас време. Така на клиентките няма да им се налага да мият след празненството. А ако пък домакинята иска наистина с нищо да не се занимава в почивните дни, можем да й изпратим персонал, който да обслужва нейното тържество."

 

Екипът на Цеков организира частни партита по Коледа вече трета година. Шефът признава, че работата е повече около 31 декември. "Дори и най-заетите български жени с възможности още предпочитат лично да се заемат с храната за Бъдни вечер - отбелязва той. - Знаем, че Коледа е християнски празник, най-важното нещо са семейните традиции. Колкото и заета да е през другото време жената, тогава отново става първо майка и съпруга. Същевременно обаче за Нова година нещата се променят. Все по-масово деловите дами предпочитат да прехвърлят задълженията си за този празник на фирми като нашата, дори когато те са домакини на тържеството. Сред клиентите ни има доста известни личности, които от години познават предимствата на кетъринг обслужването. Точно заради тях непрекъснато обновяваме и подобряваме услугите."

 

"Изнесените" кухни започват да стават все по-добър приятел на домакинята не само защото са винаги готови да ви сменят край печката. От тях от време на време може да се научи и нещо ново. Освен класически български рецепти на Бъдни вечер "Рене кетъринг" например предлага постен боб приготвен със сушени на слънце домати и прясна мента. Част от останалите неща в менюто също са в два варианта - наш и средиземноморски. Опцията със сигурност ще се хареса на жените, които не възприемат празничната традиция като бариера за любопитството. "Нашата храна "стъпва" върху менютата на петте ни ресторанта - "Медитеранео", "Вкусен свят", Sushi bar, La piccola casa и най-новия ни японски рибен Hamachi - пояснява Цеков. - Казано с други думи, във всеки момент имаме на разположение специалисти по италианска, гръцка, японска и друга храна. Създали сме две кухни-майки за кетърингови поръчки, една от които е по-гурме ориентирана. Това ни позволява да обръщаме внимание на качеството, дори когато заявката е голяма и трябва да се работи "на конвейер".

Клиентите на "Рене кетъринг" на Нова година ще могат да избират между печено прасе и печена пуйка

 

Месото първо се обработва продължително на ниска температура и се вакуумира, след което се нарязва, а градусите се увеличават. "Рецептата е испанска и пресъздава новия, по-авангарден стил в кулинарията с най-изявен представител Феран Адриа - разказва Цеков. - Той вече е добре познат и в България, почитателите му се увеличават. Ще наблегнем и на разнообразието от коледни десерти, тъй като главният ни готвач е един от най-известните родни сладкари."

Разговорите за финансова криза вече успяха да намалят апетита на хората, но не и напълно да го убият, признава Цеков. Няколко големи международни компании се отказали от корпоративните си партита за Коледа. "Други пък решиха да ги организират доста по-скромно от предишни години - допълва шефът на "Рене кетъринг". - А трети ще празнуват както винаги." Сред клиентите на фирмата този сезон са енергоразпределителното дружество EVN, Yachting.bg, Martinelli, СИБанк.

 

Феран Адриа може да е нарицателно име в нестандартната кулинария, но встрани от луксозните къщи в Бояна и Драгалевци хората пак ще заложат на познатия вкус, категорични са обслужващите ги екипи. "За Нова година очакваме да изпечем 10 до 30 прасенца - споделиха от кетъринг фирмата "Стил сървиз". - 9 от 10 клиенти обикновено държат на класическата рецепта - животното да се напълни с картофи, ориз, маслини, лук", издават още готвачите. Според тях печеното най-често тръгва за големи софри в панелните квартали на столицата. Повечето ни клиенти са студенти или млади семейства, събрали се да празнуват заедно, разказаха още от "Стил сървиз". Цената на печеното свинско зависи от това как е приготвено. То вече почти не пада под 30 лева за килограм. За прасенца над 10 кила доставката до мястото на веселбата е включена в цената.

 назад съдържание напред

съдържание


Милена ФилЧева: ОбиЧах да играЯ принцесата
Журналистката от bTV още харесва маскарадите. Но предпочита да вярва в себе си, а не в Дядо Коледа - иначе може да се ...


Новогодишни истории с неочакван край
Искра Ценкова изслуша преживелиците на Теодора Духовникова, Саша Безуханова, Параскева Джукелова, Миролюба Бенатова, ...


Екстремни подаръци
Срамота е да му купувате риза, когато може да го изненадате с уроци по салса за същите пари. Или да сбъднете всички ...


Мъжката гледна тоЧка на МагърдиЧ ХалваджиЯн
ЗАЩО ГО ИЗБРАХМЕ Въпреки че го познаваме от близо 10 години, все още някои неща за него не са ни ...


Злато от сърце
Татяна Явашева преоткри чара на истинските бижута Както казваше Пиер Карден, елегантна е само онази ...


2009, оле!
Елица Димова реши да хване Земния бик за рогата Погледнахте ли календара? През 2009 г. ...

РЕКЛАМИТЕ В БРОЯ
М-ТЕЛ 
АВТОРЕКЛАМА 
ПАРТИЯ ЛИДЕР 
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.