АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

Кафене

Урок по френски
Красимир Тодоров

Преди две години се случи да пътувам до Париж. Обикновено пътуване, макар че посещението в този град винаги е необикновено. Страната ни още не бе станала член на Европейския съюз, но преговорите бяха в заключителна фаза и всичко бе въпрос на време. На летището нямах никакви проблеми при влизането, нито по време на престоя. Интересно и запомнящо се събитие обаче имах на връщане, преди полета на самолета от летище "Шарл де Гол". Не си спомням точно защо, но се замотах преди излитането. Самата аерогара е огромна, има толкова интересни неща, които човек иска да види, а и пъстрият гмеж от хора от всички националности, религии и цвят на кожата е впечатляващ. Непрекъснат поток на пристигащи и заминаващи, реч на почти всички езици, пъстрило, което грабва окото и зашеметява.

 

Така в гледане, зяпане и поглъщане на атмосферата времето до обявяването на моя полет отлитна и изведнъж се оказа, че разполагам само с няколко минути, за да стигна до съответното гише и да се чекирам. Обаче който е бил на "Шарл де Гол", знае какви безкрайни полусферични коридори има там, как са подредени цифрите на гишетата и как лесно човек може да се обърка, търсейки определен номер. Точно това се случи и на мен - тръгнах да диря своя номер, оказа се, че в края на коридора той липсва, трябваше да се върна обратно и да започна търсенето отново. Опитах се да попитам полицаи за посоката, в която да търся, но тъй като познанията ми по френски се оказаха недостатъчни, точно както техните по английски, ориентир така и не ми бе посочен. Наложи се да се справям сам с постепенно нарастваща паника, че може да изпусна полета си. За щастие малко преди времето ми да изтече, видях най-после заветния изход на около петдесетина метра. Досещате се, че тръгнах в тръс, надявайки се да не стана за смях с обявяването на името ми по уредбата на летището.

 

В бързината не видях, че до съответното гише се стига по един триметров маршрут, обозначен с малки, петдесет сантиметрови стойки и шнур - очевидно грижа за реда, ако се натрупат повече пътници. Сега обаче пътници нямаше, ако изключим моя милост, доста поразгорещен и изпотен от препускането из летището. Препятствието от петдесетина сантиметра бе лесно за преодоляване и аз просто го прескочих, скъсявайки времето до заставане пред служителската с две секунди. За мое огромно изумление обаче тя ме погледна и ми посочи да се върна, като този път мина по обозначения път. За бога, та там нямаше никого освен мен, на никого не пречех, никого не изпреварвах. Подчиних се по инерция, върнах се, преминах по маршрута с шнуровете и отново застанах пред гишето. Обработиха ми багажа и след секунди бях вече на път за самолета.

 

По обратния път отново и отново се връщах на случилото се. Ядът от формализма на служителката отдавна бе минал, остана удивлението от преклонението на западния човек пред закона и правилата. Осъзнах, че част от истината за напредъка на страните на изток от Белград в икономиката, държавността и социалните отношения се дължи именно на това - стриктното и безпрекословно спазване на закона. Независимо на какво равнище, независимо дали има смисъл от буквалното спазване на буквата или не. Но това е урок, който усвоен веднъж, се помни цял живот. Не че няма нарушители, има ги, но те са отхвърлени от обществото и живеят в изолация, в свой обречен свят. Това е и една от съществените разлики между нас и французи, германци, холандци, австрийци, швейцарци. И вероятно още години ще се запази. Сигурен съм, защото самият аз забравих случилото се в рамките на няколко дни и колко пъти оттогава съм нарушил законите в страната - едва ли може да се преброи. Държа да отбележа - без за това да бъда санкциониран с каквото и да било от когото и да било.назад съдържание напред

съдържание


Кой създаде евроизмамите
Ако Брюксел приложи аршина за българските и румънските прегрешения и към другите в ЕС, "ще стане доста ...


До границата на виреене
Или какво се случваше, докато правителствената пресслужба най-сетне реши да реагира светкавично на няколко стръка ...


Богат, беден
Имената на родните милионери са публична тайна, но официални данни за доходите и състоянието им липсват. За сметка на ...


Огнян Димов: Футболът праща TV2 право в бита на българина
Интервю на Светослав Спасов с генералния директор на TV2 Огнян Димов за шансовете на българския футбол да стане ......


Условен рефлекс
...

РЕКЛАМИТЕ В БРОЯ
М-ТЕЛ 
ГЛОБУЛ 
НАФТЕКС 
АКТАВИС 
АКТАВИС 
ОБЩИНСКА БАНКА 
ТЕМА СПОРТ 
ТАЛОН АБОНАМЕНТ 
FM+ 
STAR FM РАДИО 
РАДИО БРАВО 
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.