АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

Последния път, когато...

Управителят на “Бизнес Парк София” Росен Плевнелиев

...правих ремонт.
Постоянно. Последно ми изгоря дърварникът в къщата в Банско и в момента правя ремонт там. Преди това ми се наводни апартаментът в София. Вече съм се предал, защото съм пробвал какви ли не фирми и майстори и нещата не се получават. Да вземем жилището ми - на последните два етажа съм направил градина и тя протече. При което дойдоха майстори, изровиха цялата градина, сложиха изолация, дадоха ми гаранция, че ще държи 20 г., но протече пак! Така че аз съм човек, който, от една страна, е нещастен, че се занимава със строителство, а от друга - безкрайно щастлив, че е в строителния инвестиционен бизнес.
На мен строителството не ми е интересно - напротив, считам го за голяма драма в България, защото има огромно разминаване между делата и приказките. Но по отношение на инвестициите смятам, че сме на точното място в точното време, и от тази гледна точка се радвам, че мога да се реализирам в това направление.
А иначе вкъщи жена ми е човекът, който се разхожда с отвертките и ключовете. Но пък аз обожавам да сглобявам мебели и съм станал вече световен шампион в дисциплината.


...се впечатлих от немската прецизност.
Считам, че германците загубиха част от своята прецизност, но продължавам да се впечатлявам от отношението им към нещата. Тяхната прецизност е в процесите, в ежедневните действия. Нека ви дам един пример: от седем години тук идват контрольори на основния инвеститор, които качват на някакви компютри някакви цифри, взимат данни от счетоводството. Миналата седмица имахме приключване на годината за бизнес парка и жилищния парк и много се впечатлих от картинката, която извадиха германците - много по-различна от това, което ние виждаме, от това, което си мислим. Те успяха да хванат целия процес и да го сведат до една много логична и обяснима база. А това са големи проекти, за стотици милиони евро. Германците успяха, без да променят начина ни на работа, да вникнат в счетоводството ни, да извадят същността от него и да го обяснят по най-простия начин, така че големите босове, които дават парите, да могат да разберат по същество за какво става въпрос за пет минути.


...ме вбесиха български
строители.

Вчера. Влизам в гаража и от тавана се образували сталактити, защото някой не си е свършил работата както трябва при слагането на изолацията. Вбесих се и днес - една тераса ми се наводни, защото сифонът е запушен. Оказа се, че строителите, като са правили апартамента, са си хвърляли материалите на терасата и са запушили сифона. И жена ми трябваше на минусови температури да излезе на терасата да се справи със ситуацията - аз нямах никакво време.  


...се вслушах в съвет.
Аз съм безкрайно гъвкав човек. По образование съм компютърен инженер, случайно попаднал в строителството и инвестиционния бизнес, без да съм учил за това. Но в момента съм може би най-сериозният играч на риъл естейт пазара, представител на най-големия чуждестранен инвеститор - немската фирма “Линдер”. В този смисъл се вслушвам постоянно в съвети. Имам около себе си стотици строители и съм управител на строителна фирма, неразбирайки самия процес строителство. В инвестиционната фирма имам около 20-30 служители, благодарение на които взимам решения за стотици милиони инвестиции, без да съм учил нищо подобно. Това, което безкрайно много ми помага, е, че съм учил информатика. Знам едно - 70% от сделката е добрата комуникация с клиента, а 90% от проблемите в строителството идват именно от лоша комуникация и липса на координация.
Считам, че работя с интелигентни хора. Служителите трябва да имат свобода на действие и съответно да носят отговорност. Не се правя на голям шеф. Във фирмата има над 150 мениджъри, за мен остават окончателните решения.
Имам  късмета да работя с уникални специалисти като моя шеф г-н Шефер, който ми даде идеята за бизнес парка и ме подкрепи. Той, разбира се, осигури и цялото финансиране от Германия.


...ми дойде нанагорно.
Ще спомена пак Банско, когато ми се запали дърварникът. Беше екстремна ситуация! Две седмици преди това пък щеше да ми се запали парното.
Колкото до бизнеса - в него аз нямам проблеми, в големите неща всичко се случва по реда си. Но дреболиите от ежедневието понякога ми идват в повече. А в бизнеса ме дразни единствено липсата на инфраструктура или наличието на лоша такава. Не може ние да “налеем” стотици милиони евро в обект, а да няма никаква инфраструктура. Това е отказ от държавност, което ме побърква.


...осъществих мечта.
Много често ми се случва. Моите мечти по някакъв начин все се осъществяват - семейство, деца и т.н. За мечтите на другите - мисля, че също успявам. Имам един прекрасен сътрудник във фирмата, който преди време купил парцел на морето с кредит, който сега погасява от заплатата, която му плащаме. Харесало му мястото. Реших да сбъдна мечтата му да има къща край морето. Но и самият аз толкова харесах мястото, че реших до неговата къща да построя и своя. Така с неговата се сбъдна и моята стара мечта за крайморска къща.


...спечелих голяма награда.
Много съм горд с наградите, които печелех навремето - бях първи на национални, републикански и всякакви състезания по програмиране. Номиниран съм и за международни олимпиади по математика. Може и да не е кой знае какво, но аз си ценя тези постижения.
А последната награда, която считам за моя, е на сина ми - златният медал, който той получи от състезание по ски в детската градина. Приемам я за своя, защото аз съм много грижовен баща, отдаден съм на семейството си. След 19:30 ч винаги съм си вкъщи и се занимавам с децата. А златният медал от градината е награда, много по-голяма от всички олимпиади, призове за инвеститор или сграда на годината.


...исках да се занимавам
с научна работа.

Винаги съм искал. Това ми е страст. Аз постоянно чета научни списания. През 1989 г. завърших Техническия университет и станах научен сътрудник в Института по микропроцесорна техника. След което всичко се срина в държавата и заминах за Германия... Все повече и повече искам да се върна към науката, защото безкрайно много ме вдъхновяват човешките достижения, интелектът. Това е и добър начин да редуцирам стреса от работата. За себе си съм решил - в бизнеса с недвижими имоти ще съм още 3-4 години, а след това искам да стана преподавател. Сега водя курсове на млади хора и е невероятно усещането да ги запалиш. Това е моята любов.


...ми отказаха виза.
Това е драматична история и аз все още съм много обиден. Беше 1989 година. Реших да бягам в САЩ, за да правя наука там. Имах много добър английски език, бях първи по програмиране и т.н. и седнах да си попълня документите за виза. Бях много честен и казах, че нямам апартамент, кола, нищо... Само 120 долара. Написах, че знам английски и че съм научен сътрудник. И всички получиха визи с изключение на мен. Спомням си, че попълвах формуляра с едни таксиметрови шофьори от Пловдив и те ме съветваха да пиша, че имам два апартамента, кола, 3000 долара, но аз казах: “Не, искам да съм честен”. Вярвах, че ще получа виза, защото бях перспективен. И те точно на мен отказаха! Отидох при консула и му поисках обяснение. Той каза, че съм в рисковата група и ще остана там. Попитах го дали има информация колко човека са се върнали от първата група. Само преводачът, отговори ми той. Бях дълбоко възмутен. Оттогава никой не ми е отказвал виза и съм обиколил почти целия свят.


...ме ограбиха.
Преди няколко месеца ми откраднаха колата пред очите ми. Тъй като жена ми си изгуби дистанционното на гаража, оставяме моето при охраната. Обикновено се прибирам с децата, спирам пред гаража и слизам до охраната да взема дистанционното. През тези 25-30 секунди колата работи, а децата са вътре. Една вечер около 19:30 ч децата не бяха с мен, аз спрях пред гаража и докато взема дистанционното, някаква мутра се напъха в колата и изхвърча пред очите ми. Затичах се, но онзи даде газ и изчезна. За щастие реагирах бързо и се обадих да блокират през сателит колата. Намерихме я на няколко преки, старателно скрита в едни храсти.


...се разделих с талисмана си.
Талисманът ми е един жълт дракон. Нося го с мен само когато пътувам в чужбина, иначе си седи вкъщи.  


...вечерях със семейството си.

Вечеряме всички заедно в събота и неделя. Отделно аз обожавам жена ми и много често я каня на вечеря - отиваме само двамата. И вчера беше така. Въпреки че вече имаме две деца -  едното на 6 г., а другото на 4 и половина.


...се жених.
През 2000 година за сегашната ми съпруга. Първият ми брак беше с една невероятно интелигентна жена, но и двамата бяхме много амбициозни и не се получи семейство. Но при втория опит стана перфектно.


...заложих на любимото си
число.

То е 4 и искам да го имам навсякъде около мен. Иначе не си падам по хазарта, не взимам кредити - никога не съм теглил заем. Обичам да се простирам в това, което имам. Мога с малко, мога и с много. Но числото 4 винаги ме съпътства и разчитам на него. Примерно съм заложил числото 4 за броя на децата ми...назад съдържание напред

съдържание


Триумфът на Милошевич
Смъртта и погребението му се превърнаха в тежко вътрешнополитическо изпитание ...


Базите са ясни, не е ясно на каква база
Съветът на коалицията се събира в понеделник, за да обсъди постигнатото в преговорите между България и САЩ. ...


Воден рекет
Между 780 000 и 1.38 млн. лв. годишно прибират няколко частни фирми от абонатите на “Софийска вода” и ...


Доцент Борислав Великов, зам.-председател на ПГ на НДСВ: “Атака” мобилизира и стабилизира коалицията
Интервю на Таня Джоева за извинението на Бойко Великов, за отношенията в тристранния съюз, взаимните упреци и ......


Светлина, повече светлина
...
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.