АБОНАМЕНТ
 РЕКЛАМА
 КОНТАКТтърсене | начало | english  
ЗА АБОНАТИ НА СПИСАНИЕТО име парола
Можете да ползвате безплатно архив на списанието, с изключение на броевете от последните 30 дни.
 АРХИВ ТЕМА
 АРХИВ ЕМА
 ЗА НАС

Медии

Телесезонна заетост
Светослав Спасов

Рекорден брой риалитита ни канят за главни герои през есента. За нито едно не липсват кандидати

 

Преди българите взимаха отпуски, за да правят ремонти. Днес все повече сънародници използват лятната ваканция, за да се явят на кастинг за участие в телевизионно предаване. В есенните си програмни схеми bTV и Нова телевизия обявиха рекорден брой формати, в които главната роля е отредена за хората от народа. Най-големите частни програми вече попълниха (или скоро ще го направят) състава на четири риалитита, едно музикално шоу и един сериал, в който ще се снимат непрофесионални актьори.

 

Пресявания вече се проведоха за Big Brother и за "Фермер търси жена" по „Нова", както и за „Фермата" по bTV. Музикалното шоу „Х фактор" по НТВ също претърси Велико Търново, Варна, Бургас и София за таланти. Все още отворени са вратите за записвания за втория сезон на „Женени от пръв поглед", както и за дебютния риалити сериал „София - ден и нощ", които ще се излъчат на по-късен етап пак по „Нова".

 

За да попаднат в изброените заглавия, през юни, юли и август над 30 000 българи, равняващи се на живеещите в град с големината на Разград. Интуитивно или по друга причина почти половината от тях се насочиха към най-скъпите и рейтингови праймтайм проекти на bTV и на „Нова" - „Фермата" и Big Brother. След петгодишно прекъсване на сезоните за простосмъртни Big Brother се похвали, че интересът към шоуто е жив и че само през първата седмица за живот край Нови хан са се записали над 5000 души. До края на сесията те надхвърлиха 12 000. Въпреки всички коментари запазената марка на „Нова" очевидно продължава да вълнува, въпреки че напоследък наградният фонд на играта значително се сви.

 

През 2015 г. победителят ще получи 50 000 лева и нова лека кола. През 2008-а в последния засега „индивидуален" сезон „Големият брат" награди градинаря Георги Георгиев с 300 000 лева. В семейния формат две години по-късно пък фамилия Кузмови получи апартамент в София, автомобил и 200 000 лева. Въпреки че парите тази година са доста по-малко, преди дни от екипа признаха, че са преглеждали визитки в продължение на месец, преди да изберат 14-те българи, който ще бъдат представени скоро пред аудиторията.

 

„Фермата" по bTV също се похвали с богат урожай. Продуцентите и водещи на предаването Иван и Андрей изчислиха, че за периода на кастингите през ръцете им са минали над 10 000 автобиографии. Общият знаменател на кандидатурите на участниците от градовете бил „бягство от таблетите и смартфоните". Сред 15-те герои в първия сезон на „Фермата" по bTV ще има германец, който притежава собствена ферма в България, ганайски лекар, дипломирал се у нас, растафарианец, занимаващ се с пермакултура (съвкупност от практики за хармонично съжителство с природата), еротична танцьорка, погребален агент, треньорка по кросфит, балетист и т.н.

 

Big Brother и „Фермата" със сигурност ще са двете предавания, чрез които „Нова" и bTV ще проведат основната си битка за зрители през тази есен. Доказателство затова е фактът, че двете риалитита вече започнаха да си залагат капани едно на друго. След като „Фермата" обяви още през май, че шоуто ще гради имидж на природосъобразно, и Big Brother преди дни изненадващо загатна, че сезон №6 ще е еко. За слоган на играта продуцентът Нико Тупарев и дясната му ръка Радо Тушев обявиха „100 процента натурален" и включиха в рекламата на шоуто животни, каруца, овощна градина и т.н.

 

Нова заложи и още една клопка на конкуренцията, обявявайки нечувано ранен старт - 17 август. Досега месецът се смяташе за мъртъв от телевизионерска гледна точка. Но очевидно вече календарът не е това, което беше. Мотивите изглеждат ясни: драмите в Къщата вече ще са се разигравали цял месец, преди „Фермата" да излъчи първия си епизод.

 

Нова телевизия ще се опита да отнеме зрители от bTV, като предложи и още едно риалити на селскостопанска тема - втория сезон на „Фермер търси жена". След кастинга Тупарев и хората му отново изразиха задоволство от качеството на материала. „Фермер търси жена" е по-различно предаване от останалите риалитита, които телевизиите предлагат - коментира главният редактор Витомир Саръиванов. - Нашите герои не искат да бъдат новата звезда на България, те търсят любовта. Затова и профилът на хората, които се записват за участие, е коренно различен. Въпреки това има един ключов критерий, който продуцентите винаги търсим, когато избираме участници във форматите. А именно - историята. Много е важно участниците, които избираме, да имат история. Тя трябва да вълнува зрителите, да ги провокира, да не ги оставя равнодушни. Истината е, че хората не се интересуват от това колко голяма е фермата на един фермер. Те искат да знаят как той я е създал, какво му е коствало, какви компромиси е направил, как тя го е променила с годините, от какво се страхува днес, за какво мечтае и т.н. Както обикновено за подобен тип риалити формати се записват два вида хора - такива, които просто искат да бъдат показани по телевизията, и други, които имат истинска мотивация. „Фермер търси жена" не направи изключение - сред кандидатите имаше фермери, за които беше очевидно, че са се записали просто за да бъдат излъчени в национален ефир. Други обаче искрено се надяваха да намерят своята половинка и вярваха, че участието във формата ще им помогне."

 

Най-ощетени откъм поле за изява през тази есен ще бъдат зрителите с талант на певци. За разлика от друг път, когато bTV и „Нова" се конкурираха с паралелни формати за изпълнители - „Гласът на България" и "Х фактор", в тази кампания само НТВ обяви четвърти сезон на „Х фактор". Ходът изглежда логичен, защото първите три издания на предаването минаха при нарастващ успех. За да увеличат интригата, през 2015-а организаторите обещаха не само договор с продуцентската компания на Саня Армутлиева, но и 50 000 лева за победителя. "Х фактор" е успешно предаване, защото все повече хора осъзнават възможностите и силния старт, който шоуто дава - коментира продуцентът на играта Магърдич Халваджиян. - Това от своя страна довежда до силна конкуренция и фокусирани в успешното си представяне участници. На изминалите кастинги наблюдаваме сериозно увеличение в броя на по-възрастните кандидати. Това със сигурност се дължи на успеха на Людмила Йовчева и Наско Ловчинов в предишните сезони - звезди, получили силен старт именно на сцената на шоуто. Бургас се изяви като град с по-сериозно присъствие на зрели участници."

 

Психологът Ани Владимирова:

Хората все по-добре преценяват възможностите си

 

 

Г-жо Владимирова, казахте, че кастингът за „Фермата" е бил най-трудният, който сте преживяла. Защо?
- Защото към него се наложи да отчитам най-много променливи от различно естество. Когато се подбират персонажи, има изисквания. Обикновено това са краен брой типажи. Във "Фермата" обаче, освен тези типажи, от хората се изискваха определени познания, умения, способности, свързани със специфичната среда, в която ще се навират. Груповата динамика трябваше да е доста специфична. Неслучайно дадох пример с Ноевия ковчег. На терен, без декор и кой знае какво управление на средата е много по-важен вътрешният баланс на групата. Процесите трябва да идват естествено, с минимум външна намеса, кризите трява да се преодоляват естествено, а героите да имат много по-сигурен потенциал за развитие.


Освен това, за разлика от всички други проекти, по които съм работила, по задание от bTV за „Фермата" трябваше да подберем не само атрактивни хора, но хора с ценности и съхранили нормалността си в лудите времена, в които живеем.


С какво подборът за това риалити бе по-различен от кастинга за други формати, в които имате опит?
- С многото измерения на развитие на героите - освен индивидуално психологическо и групово динамично развите ще има силен етно-културен елемент и много по-дъблок прочит на сблъсъка на ценности и убеждения на съвременния българин. Хората, които подбрахме, са изключително мотивирани да победят и да променят живота си, спечелвайки наградата. Форматът предполага точно такива участници, а не герои за един ден, които се стремят единствено към бърза популярност.


Доволна ли сте от селекцията и открихте ли всички герои, които очаквахте да откриете?
- Напълно! Даже имахме проблем в избора от няколко подходящи за една позиция. Хората винаги ме изненадват, ако не генерално, то в детайлите. Всеки може да е изненада, ако достатъчно упорито потърсиш уникалното в него... Интересни ми бяха кандидати от вида „много му се иска, ама не му стиска". Това си остава една много наша черта.


Сред най-любопитните образи бяха гей двойка, от която поотделно се явиха и двамата. Впоследстие харесахме единия, но партньорът му изпадна в истерия от ревност, че не е избран той, и не позволи на избрания да продължи. Да, отношенията в двойките са си еднотипни... Достолепен български емигрант от години в Канада, който авторитетно преминаваше етап след етап и като се видя, че може и да успее, избяга на морето, започна да лъже и даувърта по телфона като малко дете и накрая го изключи. Явно стратегията на бягство в него не беше преодоляна...


Увеличава ли се интересът към тв форматите? От какви социални групи основно идва той?
- Интересът определено се увеличава. Прави ми впечатление, че хората вече имат понятие какво ги очаква, по-добра самооценка и съответно по-добра преценка при избора на формат, за който да кандидатстват. Затова и не може да се говори за социални групи. Във „Фермата" ще видите, че интересът е от най-различни групи и прослойки на обществото.


Как се промениха изискванията на продуцентите към участниците?
- Ох, искат повече и повече колорит! Конкуренцията между тях е много продуктивна. Неслучайно този тип предавания са гледани най-много. Там където има конкуренция, има и стремеж към качество.


По-подготвени ли идват кандидатите?
- По-мотивирани. Гледат предишни сезони, градят стратегия, подготвят се спрямо вида изпитания, които ги очакват във формата. Подготовката винаги е плюс, защото ни гарантира играч с амбиции, а иначе да си мислиш, че си напълно подготвен, е наивно... Подготвен си за изненадите точно токова, колкото за всичко неочаквано в живота. Така че, каквато личност си изградил до момента, такава ще влезе в риалитито.


Може ли да се каже, че вече има култура в явяванията на кастинг?
- О, да! Истинско удоволствие е да виждаме все по-образовани хора, артистични, включващи се с желание и мисъл в игрите, които подготвяме. Честно казано, етапът с игри все повече прилича на тренинг, отколкото на кастинг!


Има ли все още случаи едни и същи хора да обикалят всички подобни мероприятия?
- Има, разбира се. То си става страст за някои. Като ги видя пак, се поздравяваме като приятели. Питам ги: „Как ви се струва тоя път. По-интересни ли са игрите?" Някои стигат до интервю пак и тогава в моята част си е като консултиране. "Какво стана с оня проблем, реши ли тоя въпрос?"

 

Двама с шестцифрени доходи в Big Brother

 

 

 

Най-младият участник в предстоящия сезон на Big Brother току-що e навършил пълнолетие по американските стандарти - 21 години, съобщиха от Нова телевизия. Най-възрастната дама, която ще обитава къщата, е на 48 години. 13 от 14-те участници са активно работещи към момента на влизането си в Къщата, а един е безработен. Двама от 13-те са с шестцифрени годишни доходи. 

 

Сред съквартирантите има фризьор, фитнес инструктор, барман-миксолог, брокер от Уолстрийт, адвокатка, учителка и професионална танцьорка. В групата има последователи на източни религии, атеисти, хора с различна сексуална ориентация и представители на различни етноси.

 назад съдържание напред

съдържание


Парламентът като конвейер
Всеки работен ден от него излиза по един променен или нов закон. Полезно ли е това за демокрацията и прави ли живота ...


Майсторът и мотиката
При толкова много усилия, защо не успяваме? Subject: za6to ne uspyavame. Здравейте, г-жо, искам да ви ...


Палми Ранчев, писател и треньор по бокс : Смея се от сърце на шегите на Бог
Писането върху Колизеума и влизането в политиката - поне в българския вариант, имат доста съответствия. ......


Валери Запрянов: Това е Тема. Събрана в едно антре, преди да затворим вратата след себе си
...


Пет от най-удобните градове за живеене:
...
начало начало | нагоре нагоре 2001-2017 © Тема Нюз АД. Всички права запазени.  
Всички текстове и документи, публикувани в този уеб сайт, са собственост на "ТЕМА НЮЗ" AД и са под закрила на Закона за авторското право и сродните им права.